Pääkirjoitukset
Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: ”Säästämmekö itsemme hengiltä?”
Maailma muuttuu kovaa vauhtia ympärillämme. Kustannussäästöjä haetaan ja kuluja pyritään painamaan minimiin. Se on tämän hetken ajan kuva lähes joka alalla ja sektorilla.
Tietenkin on aina hyvä miettiä, mikä on minkäkin toimen kustannusvaikutus. Se on järkevää, oli aika tai tilanne mikä tahansa.
Se on sitten toinen kysymys, onko se aina viisasta katsoa pelkästään mistä menoista tingitään. Jos oikein säästetään joka asiassa, on hyvä pysähtyä välillä miettimään jääkö jokin olennainen tavoite saavuttamatta, kun kustannusrakennetta ohennetaan liiaksi. Silloin voi miettiä säästäkö ns. itsensä hengiltä? Karkeasti sanottuna, jos ei ole menoja, ei ole toimintaakaan. Sen jälkeen viimeinen voi sammuttaa valot.
Sanelujohtaminen ei ole tätä päivää, ei säästöjenkään edessä. Asioista pitäisi ja kannattaisi keskustella tiimin kanssa. Se helpottaa myös, kun muutoksia tehdään organisaatiossa tai haetaan niitä kuuluisia kustannussäästöjä. Tietenkin johto tekee viime kädessä päätökset ja kantaa myös vastuun. Onnistumisen kannalta on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että alaiset ovat sitoutuneita tekemiseen.
Muutosten edessä vuorovaikutus korostuu entisestään. Jos alaiset kokevat muutoksen tulevan saneluna ylhäältä alaspäin, on muutosvastarinta on taatusti kovaa.
Joskus joku viisas on sanonut, että huonokin päätös on parempi kuin se, ettei tehdä päätöksiä ollenkaan. Siinä on varmasti vinha perä. Seisahtuneessa tilassa ei ole hyvä olla, eikä kehitystä tapahdu.
On myös viisautta johdolta myöntää, jos vääriä valintoja tai päätöksiä on tehty. Sen jälkeen tehdään uusia, ja toivottavasti parempia päätöksiä. Sisukkuus on hyvästä, mutta milloin se vaihtuu jääräpäiseksi puskemiseksi?
Siinäpä ajatuksia pohjaksi jokaiseen organisaatioon, joka miettii tulevaa vuotta 2024 ja painii kustannuspaineiden alla. Ei helppo rasti.
Viisautta myös säästöpäätöksiin!