Paikallisuutiset

Kannuslaisen Maria Peltoniemen aktiivisuus kannatti — Oppisopimuksella työn syrjään kiinni

Maria Peltoniemi aloitti oppisopimuksella työt Jokilaakson Taloustaitaja Oy:ssä.

Kannuslainen Maria Peltoniemi on ollut aktiivinen työnhakija ja hän otti yhteyttä Jokilaakson Taloustaitaja Oy:n yrittäjään Jyrki Veijolaan joulukuussa huomattuaan rekrytointi-ilmoituksen.

Eri vaiheiden jälkeen Peltoniemi päätti aloittaa uudestaan aiemmin kesken jääneet liiketoiminnan perustutkinnon opinnot helmikuussa. Oppisopimuspaikka löytyi Jokilaakson Taloustaitajista ja huhtikuussa alkoi sitten varsinainen oppisopimuskoulutus.

Oikein jouhevasti on lähtenyt työ käyntiin.

— Nyt olen kolmatta päivää töissä. Lähinnä olen tehnyt kirjanpitoon liittyviä töitä. Kerran viikossa olen koulun penkillä ja lopun aikaa sitten töissä täällä. Oikein jouhevasti on lähtenyt työ käyntiin, Peltoniemi kertoo tyytyväisenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Veijola kertoo pulaa olevan juuri ammattilaisista ja oppisopimus on hyvä tapa saada heitä alalle lisää.

– Palkkatuki on madaltaa riskiä niin työnantajalle kuin työntekijälle. Maria on hyvin motivoitunut ja tavoitteena on tietenkin oppisopimuksen jälkeen työllistää hänet tänne yritykseen, Veijola sanoo.

Jokilaakson Taloustaitaja Oy on kavattanut liikevaihtoa reippaasti viime vuosien aikana. Veijolan mukaan isompaan kasvuunkin eväät olisi olleet olemassa, mutta vielä suuremman kasvun este on ollut työvoiman saanti.

– Yhteistyö työntekijöiden, työnantajien ja viranomaisten kesken on parantunut huomattavasti viime vuosien aikana. Silti edelleen kaivataan uusia foorumeita työnsaannin tueksi, Veijola sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanha käsitys siitä, että opiskelu tarkoittaa vain koulunpenkillä istumista ja tylsää teoriaa, ei ole enää tätä päivää.

Peltoniemen oppisopimusprosessin taustalta löytyvöt Kannuksen kaupungin työllisyyskoordinaattori Laura Korhonen ja Kpedun OpsoRekry –hankkeen asiakkuusvastaava Anu Pajala. He järjestelivät yhteistyössä tilanteen niin, että löydettiin kaikkien kannalta paras ratkaisu ja lopputulos.

– Nyt opiskelut jatkuvat työtä tekemällä ja samalla, kun Maria saa palkkaa, hän kartuttaa osaamista ja opintopisteitä. Vanha käsitys siitä, että opiskelu tarkoittaa vain koulunpenkillä istumista ja tylsää teoriaa, ei ole enää tätä päivää. Paras osaaminen yritykselle ja sen työntekijöille saavutetaan oppisopimuksen avulla, jolloin yritys saa juuri sitä osaamista, mitä se tarvitsee, Pajala kertoo.

OpsoRekry-hankkeen tarkoituksena on helpottaa yritysten kohtaamaa työvoimapulaa Keski-Pohjanmaan alueella. Tavoitteena on tehostaa työttömien tai työttömyysuhan alaisten työnhakijoiden ohjautumista työllisyyttä edistävien koulutuspalveluiden piiriin ja lisätä työelämän eri osapuolten tietoisuutta RekryKoulutusten ja oppisopimuskoulutusten mahdollisuuksista.

Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä työllisyyden kuntakokeilun kanssa, josta saadut kokemukset ovat olleet sekä Pajalan että Korhosen mielestä hyvin rohkaisevia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yrityksille ja työnhakija-asiakkaille on yhteistyössä löydetty mielekkäitä polkuja niin osaamisen hankkimiseen kuin työelämään. Yhteinen osaamispääoma on tuonut asiakastyöhön nopeutta, joustavuutta sekä tehokkuutta, he kertovat.

Jyrki Veijolan, Anu Pajalan, Laura Korhosen ja Maria Peltoniemen yhteistyö toimii.

Kannuksen työttömyysprosentti oli joulukuussa ennätysalhainen eli 5,8%. Alkuvuodesta se on jonkin verran noussut suhdannevaihtelun vuoksi, mutta on edelleen hyvin alhainen.

Työvoiman parempaan saatavuuteen kaupungin työllisyyskoordinaattori Laura Korhosella on olemassa keinoja.

– Uudelleenkoulutus aloille, joissa työllistytään, olemassa olevan työvoimaresurssin entistä tarkempi läpikäynti, työurien pidentäminen niin alku - kuin loppupäästä sekä työperäinen maahanmuutto, Korhonen luettelee.

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutuksella voi opiskella ammatin, vaihtaa alaa, hankkia todistuksen omasta osaamisesta, jatkaa loppuun kesken jääneet opinnot tai hankkia lisäkoulutusta ja kehittää osaamista.

Kyseessä on työsuhde, josta saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Työajan tulee olla vähintään 25 tuntia viikossa ja se on mahdollinen aina 15-vuoden iästä lähtien.

Oppisopimuksella voi suorittaa koko tutkinnon, tutkinnon osan tai osia perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa.

Samalla kuin osaaminen ja työkokemus karttuvat, saa työnantaja juuri tämän hetken tai tulevaisuuden tarpeisiinsa sopivaa osaamista.

Yrittäjän oppisopimus sopii yrittäjän oman osaamisen kehittämiseen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä