Vanhan auton korjaaminen vai uuteen vaihtaminen: Milloin korjaaminen vielä kannattaa?

Moni on pitkittänyt viime vuosina uuden auton hankintaa, kun sähköautot ovat muuttaneet niin paljon koko autoteollisuutta. Auton ostoa on lykätty, jottei uusi auto vanhene muutamassa vuodessa teknologialtaan vanhaksi. Moni on myös halunnut nähdä, miten hyvin sähköautot oikeasti pärjäävät Suomen paukkupakkasissa.

Suomessa on tunnetusti vanha autokanta ja moni myös huoltaa autonsa säännöllisesti ja tunnollisesti. Miten pitkälle sitten varaosien vaihtaminen on vielä kannattavaa taloudellisesti, ja milloin olisi järkevämpää vaihtaa uuteen ajoneuvoon? Tähän kysymykseen vaikuttaa paljon myös se, minkä hintaisia varaosat ovat.

Varaosat saa myös netistä

Yksi keskeisimmistä tekijöistä vanhan auton pitämisessä ja korjauskustannuksissa on varaosien hinta ja saatavuus. Esimerkiksi moottorin tai vaihteiston vaihto voi olla erittäin kallista. Monissa tapauksissa korjaus maksaa yhtä paljon, kuin auton arvo on. Jos esimerkiksi moottori tai vaihteisto joudutaan vaihtamaan, voi se monen autovanhuksen tapauksessa olla kannattamatonta.

Nykyisin varaosat voi ostaa myös netistä, mikä voi auttaa saamaan merkittäviä säästöjä korjaus- ja huoltotöissä. Esimerkiksi Trodo.fi-verkkokaupan valikoimasta kaikenlaiset auton varaosat saa tilattua edullisesti kotiinsa tai pajallensa. Jos huolto- ja korjaustyöt tekee vielä itse, on mahdollista saada vieläkin tuntuvampia säästöjä.

Vanhojen autojen tapauksessa ongelmaksi voi muodostua myös se, että jatkuvasti on vaihdettava osia jostakin päin autoa. Vuodessa kustannukset voivat nousta suhteessa ajettuihin kilometreihin hyvin korkeiksi. Uuden auton kohdalla näiltä korjauskuluilta vältyttäisiin, mutta toisaalta uudet autot myös menettävät markkina-arvoaan vauhdilla ensimmäisten vuosien aikana.

Mitä osia vanhaan autoon kannattaa vaihtaa?

Varaosat, kuten jarrupalat, öljynsuodattimet ja sytytystulpat kannattaa lähes jokaisessa tapauksessa vaihtaa, koska ne ovat suhteellisen edullisia ja helppoja asentaa. Esimerkiksi Trodo myy näitä osia verkkokaupassaan ja omaan automalliin sopivat osat on helppo löytää. Trodo myös toimittaa osat eri puolille Suomea 2–5 arkipäivässä.

Toisaalta taas esimerkiksi moottorin vaihto voi vanhojen autojen tapauksessa olla usein kannattamatonta. Operaation hinta voi vaihdella suuresti riippuen auton merkistä ja mallista sekä moottorin tyypistä. Keskimäärin moottorin vaihto maksaa kuitenkin useita tuhansia euroja. Jos auto on muuten hyvässä kunnossa ja moottorin vaihto pidentää sen käyttöikää merkittävästi, korjaus voi olla kannattava. Käytettyjä, hyväkuntoisia moottoreita voi myös saada edulliseen ja kannattavaan hintaan.

Toinen kallis varaosa on automaattivaihteisto. Sen vaihto voi maksaa lähes yhtä paljon kuin moottorin vaihto. Jos sekä moottori että vaihteisto ovat vikaantuneet, uuden auton hankinta voi olla taloudellisesti järkevämpää. Toisaalta näihinkin ratkaisuihin voidaan päätyä esimerkiksi tilanteissa, joissa autolla on vielä tehdastakuuta jäljellä.

Uuden auton tuomat edut

Uuden auton ostaminen tuo mukanaan useita etuja. Uutta autoa ei tarvitse olla huoltamassa ja korjaamassa yhtä tiuhaan, kuin vanhoja autoja. Uusiin autoihin saa myös tehdastakuuta, joten vikojen korjaaminen on tyypillisesti maksutonta. Uudet autot voivat myös kuluttaa vähemmän, joten ajokilometrit taittuvat edullisemmin. Uusissa autoissa on myös paras ajomukavuus, vaikka moni voikin vieroksua uutta ajotuntumaa aluksi, ajettuaan vuosia tai vuosikymmeniä aiemmalla autollaan.

Auton huolto ja säännölliset tarkastukset ovat keskeisiä työkaluja ylläpitää auton arvoa. Vanhan auton korjaamista ja varaosien hintojen pohtiessa on hyvä ottaa huomioon kustannukset kokonaisuudessaan ja se, kuinka pitkä auton jäljellä oleva käyttöikä vielä on. Monet varaosat on mahdollista vaihtaa myös itse, jolloin aikaansaa vieläkin suurempia säästöjä. On hyvä pyytää näkemys auton kunnosta ja käyttöiästä myös esimerkiksi oman paikkakunnan autokorjaamon ammattilaisilta.