Paikallisuutiset

Sodankylästä mentiin evakkoon Keski-Pohjanmaalle. Helli ja Adolf Karjalaisen perhe kirkonkylältä oli evakossa Kannuksessa. Kuvassa vasemmalla perheen poika Teuvo Karjalainen ja oikeassa laidassa hänen veljensä Kauko Karjalainen. Keskellä olevat pojat olivat Karjalaisen poikien leikkikavereita Kannuksessa, tunnistamattomien poikien päihin on merkitty kirjaimet V ja M. Löydettäisiinkö heillekin henkilöllisyys?

Vuotsosta evakkomatkalle Lohtajan Väliviirteelle - Suora lähetys tilaisuuksista lauantaina 21.9. Lestijoen ja Sompion sivuilla!

Vuotson kyläläiset olivat 80 vuotta sitten evakossa Lohtajan Väliviirteen kylässä Keski-Pohjanmaalla. Lähetämme suorana evakkoaikaa muistelevat tilaisuudet Vuotsosta ja Väliviirteeltä. Lähetykset näkyvät Sompiosta ja Lestijoki-lehdestä lauantaina 21.9. kello 14 ja 15.30. Lähetykset voi katsoa myös tallenteena.

Lapin sodan aikana (15.9.1944–27.4.1945) lappilaiset lapset, naiset ja vanhukset evakuoitiin turvaan Pohjanmaalle ja Ruotsiin.

Evakuointi pyrittiin tekemään kyläkunnittain. Näin esimerkiksi Suomen eteläisimmästä saamelaiskylästä Sodankylän Vuotsosta kyläläiset vietiin evakkoon Keski-Pohjanmaalle Väliviirteen kylään.

Molemmissa kylissä muistellaan evakkoa lauantaina 21.syyskuuta, kun tapahtumista tulee kuluneeksi 80 vuotta. Vuotsolaiset kokoontuvat muistelemaan evakkoaikaa koululle kello 14. Tapahtuma lähetetään suorana myös Väliviirteen kylään sekä Sompion ja Lestijoki-lehden tilaajille. Ohjelmassa on muun muassa muisteluita ja musiikkiesityksiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tunnin pituisen ohjelman jälkeen siirrytään pullakahveille, jonka jälkeen voi seurata vastaavaa lähetystä Väliviirteen kylästä. Lähetyksen evakkoja vastanneesta kylästä tekee Lestijoki-lehti.

Tapahtumia valmistelevat kyläaktiivit Aini Magga ja Päivi Magga Vuotsossa ja Anne Jussila Väliviirteellä.

Sodankyläläiset ovat olleet ahkerasti yhteydessä evakkoaikaisiin perheisiinsä ja tuttaviinsa muun muassa Kannukseen, jonne on tehty isommalla porukalla vierailukin vuosien varrella.

Haluaisitko tilata Lestijoen? Tilaa lehti tästä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä