MAINOS

Kannattaako nyt ottaa lainaa?

MAINOS -

Koronaviruksen myötä monen taloudellinen tilanne on kokenut kolauksen. Toisaalta elämä menee eteenpäin ja pakollisia hankintoja tulee väistämättä vastaan. Osa hankinnoista vaatii lainan ottamista, eikä muuta vaihtoehtoa välttämättä ole. Jos omat raha-asiansa on hoitanut hyvin ja maksuvaraa riittää, niin lainan ottamiselle ei ole edelleenkään esteitä. Tällä hetkellä vakuudettomia kuluttajalainoja koskee väliaikainen korkokatto, joka on 10%. Korkokatto on voimassa 1.7.-31.12.2020, jonka jälkeen korkokatto palautuu vuonna 2019 asetettuun 20%:n. Nimelliskorkoa koskevan korkokaton lisäksi lainan kuluja on rajattu niin, että kulut saavat olla korkeintaan 150€/vuodessa, eikä kustannusten määrä saa ylittää päivää kohden 0,01:tä prosenttia luottosopimuksen mukaisesta luoton määrästä. Tällä hetkellä otetulla lainalla tulee todennäköisesti olemaan eri korko nyt, mitä vuonna 2021, jos lainan maksaminen jatkuu vielä seuraavalle vuodelle. Vertaalaina.fi esittelee sivustollaan lainapaikkoja ja pankkeja, jotka myöntävät vakuudettomia lainoja.  

Tee lainavertailu aina ennen lainan ottamista 

Ennen lainan ottamista on hyödyllistä tehdä lainavertailu. Lainavertailuun tulee asettaa laina-aika sekä lainasumma, jonka jälkeen lainavertailu on mahdollista tehdä. Lainavertailusivustoilla on myös mukana lainapaikkoja, jotka ainoastaan lähettävät lainahakemuksen eteenpäin, jolloin oman korkotasonsa saa selville vasta lähettämällä lainahakemuksen. Vakuudettomien luottojen vertaaminen voi tuoda selvää säästöä, joten se kannattaa tehdä aina ennen lainan ottamista. Lainatarjouksesta löytyy aina ”vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot"-lomake, jonka tarkoituksena on nimenomaan tehdä eri luottojen vertailu helpommaksi. Lomakkeesta käy ilmi muun muassa luoton todellinen vuosikorko sekä luoton kokonaiskustannukset.  

Miten voi arvioida omaa maksukykyä? 

Oma taloudellista tilannetta voi olla vaikea hahmottaa, mutta ennen lainan ottamista on kuitenkin aina hyvä arvioida sitä, kestääkö oma maksukyky uuden lainan. Jos oma palkka on joka kuukausi suunnilleen sama, voi arvioida karkeasti sitä, paljonko rahaa jää vapaaseen käyttöön pakollisten kulujen ja laskujen jälkeen. Tästä summasta tulisi vielä vähentää tulevan luoton mahdollinen kuukausierä, jonka jälkeen voi miettiä, kestääkö oma talous uuden lainan ottamista. Lainavertailun avulla voi hahmottaa samalla myös lainan mahdollisia kuukausittaisia kuluja. Myös vakuudettomiin lainoihin on mahdollista saada lyhennysvapaata, mutta lyhennysvapaiden varaan ei kannata laskea liikaa. Koronaviruksen myötä voi miettiä myös sitä, onko oma työpaikka miten varmalla pohjalla. Puskurirahaston kerryttäminen tuo turvaa myös lainanmaksuun, jolloin esimerkiksi lomautus ei johda heti taloudelliseen ahdinkoon. Uusilaina.fi osoitteessa voi tehdä nopeasti pikalainavertailun tai lainavertailun isommille lainasummille. Laina-aikaa pidentämällä lainan kuukausierä pienenee, mutta toisaalta lainan kokonaiskustannukset nousevat usein myös merkittävästi.   

Yrityslaina ilman reaalivakuutta 

Yrityslaina on mahdollista saada ilman reaalivakuutta, jolloin yrittäjä toimii itse omavelkaisena takaajana yrityslainalle. Yrittäjällä tulee aina olla luottotiedot kunnossa, jotta hän voi ottaa yrityslainan. Yrityslainoja ei koske samat korkokatot kuin kuluttajalainoja, mutta yrityslainoja voi kuitenkin vertailla osoitteessa Yrityslainat.net. Toiminimi yrittäjä voi myös periaatteessa hakea myös henkilökohtaista lainaa, jonka voi lainata eteenpäin yritykselle.