MAINOS

Kannattaako 5G-liittymän hankinta?

MAINOS -


Liittymävertailuja kannattaa tehdä aina aika-ajoin, koska uusia vaihtoehtoja ja tarjouksia ilmestyy markkinoille tasaisin väliajoin. Tällä hetkellä operaattorit käyvät kovaa kilpailua 5G-liittymien kohdalla ja 5G-verkkojen rakentaminen onkin jatkuvasti käynnissä. Vertaaliittymä.fi-sivustolta löytyy toimiva vertailu myös 5G-liittymiä ajatellen, joten ennen ostopäätöstä kannattaa tutustua huolella eri operaattoreiden liittymävalikoimiin. Elisan 5G-liittymät toimivat Suomessa jo yli 50 paikkakunnalla ja verkko on tällä hetkellä kaikista 5G-verkoista kattavin.

Eri operaattorit laajentavat 5G-verkkojaan hieman eri alueita painottaen, joten operaattoreiden kattavuuskartat kannattaakin syynätä ensin läpi, jos on aikeissa ostaa markkinoiden nopeimman 5G-liittymän. Jos kartta näyttää vielä tyhjää oman paikkakunnan kohdalla, kannattaa 5G-liittymän ostamista vielä siirtää, koska hinta uusissa 5G-liittymissä on aina korkeampi, mitä 4G-liittymissä. Siirtyminen verkosta toiseen sujuu niin, että asiakas ei sitä itse edes huomaa, joten jos käyttää puhelinta sekä 4G-, että 5G-alueilla, ei liikkuminen ja verkon vaihtuminen ole puhelimen käytössä ongelmana.  

5G-liittymät vertailussa

Liittymävaihtoehtoja löytyy myös 5G-liittymien osalta eri nopeuksilla ja eri sisällöillä, joihin kannattaakin paneutua ennen 5G-liittymän ostamista. Vuositasolla liittymien hintaeroa voi äkkiä kertyä myös itse 5G-liittymien sisällä. Hitaimmat ja edullisimmat 5G-liittymät toimivat 300 Mbit/s nopeudella ja maksavat yleensä reilu 30€ kuukaudessa, kun taas nopeimmat 5G-liittymät toimivat 1000 Mbit/s nopeudella ja hinta on n. 50€ kuukaudessa.

Tällä hetkellä nopeimmat liittymät ovat kaikki 5G-liittymiä, vaikka monella käyttäjällä paikasta riippuen ne toimivat käytännössä 4G-verkossa. Nopeinta liittymää etsivän tulee käytännössä ostaa 5G-liittymä, jos haluaa yli 300 Mbit/s nopeutta liittymälleen, asuipa sitten 5G-verkon kattavuusalueella tai ei. Toki liittymänopeudet ovat aina maksiminopeuksia ja arkikäytössä liittymänopeudet eivät yleensä ihan maksimitasoille yllä.  

5G-liittymä vaatii sitä tukevan puhelinmallin  

5G-verkkoon pääseminen vaatii myös uusinta 5G-teknologiaa hyödyntävän puhelinmallin, joten voi olla, että liittymän vaihtaminen nopeampaan, tietää myös puhelimen päivittämistä uudempaan malliin. 5G-yhteensopivuuden oman laitteen kanssa voi tarkistaa netistä ennen liittymän hankkimista. Suorilta voi kuitenkin sanoa, että jos puhelimen ostamisesta on kulunut jo useampi vuosi, ei puhelin vielä pysty hyödyntämään uusinta 5G-teknologiaa.

Uusi verkko tarjoaa luotettavuutta ja pienempää viivettä kuin 4G-verkko, joten jos asuu 5G-alueella ja oma käyttö sisältää esimerkiksi pelaamista, voi 5G-liittymän hankkimisen myötä pelikokemukset parantua. Myös eri laitteiden väliset etäyhteydet ovat 5G-verkossa toimivampia, joten nopeaan verkkoon kannattaa panostaa, jos näitä ominaisuuksia haluaa päästä hyödyntämään. Liittymän vaihtaminen on nykypäivänä vaivatonta ja oman puhelinnumeron voi aina halutessaan säilyttää samana. 5G-liittymä tarjoaa jo useissa kaupungeissa nopeimman yhteyden ja uusinta teknologiaa, joten jos asuu 5G-alueella ja arvostaa nopeita yhteyksiä, voi 5G-liittymä olla järkevä sijoitus. Tuleva Black Friday voikin olla hyvä hetki ostaa tarjouksesta uusi 5G-puhelin ja kilpailuttaa myös liittymätarjoukset netissä.