MAINOS

Sinun ei tarvitse luopua kaikesta hauskuudesta säästääksesi rahaa!

MAINOS -

Taloudellinen turvallisuus on ponnistelujen arvoinen asia. Kun tililläsi on säästöjä, sinun ei tarvitse pelätä yllättäviä menoja, jotka voisivat pistää talouden sekaisin. Mutta kuinka löytää oikea tasapaino säästämisen ja tienaamisen välillä? Pitäisikö kaikesta rahaa vaativasta viihteestä luopua, kun tavoittelee taloudellista turvallisuutta? Ehdottomasti ei!  

Vaikka tarkoitus on säästää mahdollisimman paljon rahaa, ei kaikesta hauska kuitenkaan kannata luopua. Jos elämästä tulee liian ankeaa, ei motivaatio säästämiseenkään välttämättä pysy yllä. Sen vuoksi kuukausibudjettiin kannattaa sisällyttää pakollisten menojen lisäksi jonkin verran asioita, joista nauttii.  

Tee budjetti ja pysy siinä

Tärkeintä säästämisessä on suunnitelmallisuus. Tarkastele menojasi ja tulojasi ja tee lista, johon kirjaat tarkasti, kuinka paljon käytät rahaa mihinkin. Usein rahaa valuu huomaamatta tarpeettomiin asioihin. Pohdi siis, onko kuukausimenoissasi jotain, josta voisit säästää. Laadi sitten lopullinen budjetti, johon kirjaat tarkasti, kuinka paljon rahaa jatkossa käytät mihinkin.  

Itseään voi hemmotella, kunhan malttaa pysyä budjetissa. Säästämisen tarkoitus ei ole tehdä elämästä kurjaa, vaan tarkoitus on oppia tekemään parempia valintoja, joiden avulla henkilökohtaisesta taloustilanteesta tulee vakaampi. Jos esimerkiksi tykkäät käydä sunnuntaisin aamukahvilla kahvilassa tai katsomassa elokuvia, näytelmiä tai jääkiekko-otteluita, varaa näitä varten hieman rahaa jokaiselle kuukaudelle.  

Säästövinkkejä

Rahaa saattaa kulua huomaamatta yllättävän paljon asioihin, joissa voisi helposti säästää pienellä suunnittelulla. Esimerkiksi näihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota:

Kilpailuta suurikorkoiset lainat.
● Kilpailuta vakuutukset.
● Käytä verkkokauppoja ostaessasi ruokaa.
● Hyödynnä kaupoissa tarjouksia.
● Vie itsetehty lounas töihin.
● Vältä kausitavaroiden ostamista kauden aikana.
● Kilpailuta puhelinliittymäsi ja sähkösopimuksesi.  

Pyri löytämään edullisia harrastuksia

Harrastusmenojakin kannattaa tarkastella kriittisesti ja pyrkiä tekemään asioita halvemmalla tai vaihtaa ne ilmaiseen vaihtoehtoon. Jos esimerkiksi tykkäät käydä kuntosalilla, voit katsoa, olisiko jossain kuukausimaksultaan halvempi sali. Tai löytyisikö salia lähempää kotoa, jolloin säästät matkakuluissa.  

Erilaisista suoratoistopalveluista ja äänikirjapalveluista saa viihdykettä tuntikausiksi melko edullisesti. Usein palveluihin saa lyhyen ilmaisen tutustumisjakson. Niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää.  

Edellä kuvatut säästöideat voivat äkkiseltään tuntua mitättömiltä. Mitä merkitystä on sillä, maksanko suoratoistopalvelusta 5 euroa enemmän vai vähemmän kuukaudessa? Tässäkin asiassa pätee vanha viisaus: pienistä puroista kasvaa iso virta. Kun saat säästettyä jokusen euron sieltä ja toisen täältä, oletkin yhtäkkiä saanut säästettyä kuukaudessa monta kymmentä euroa. Ja se taas tekee useita satasia vuodessa.

  Lue lisää säästämisestä ja lainojen kilpailuttamisesta osoitteesta NordicBank.fi