lauantai 24.8.2019 | 07:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Himankalainen Eija Pahkala pohtii mielipidekirjoituksessaan hoiva-alan ongelmia

Lestijoki+
Ma 11.2.2019 klo 09:00

Surullista on ollut seurata ja kuunnella uutisia ikäihmisten hoidon puutteista.Tiedon puutteesta ei ole ollut kyse päättäjillä, kaikki tieto on ollut maan ylimmillä päättäjillä tiedossa jo vuosia. Kuuntelevia korvia ja tahtotilaa asian kuntoon saattamiseen on puuttunut. Tehy ja Super on raportoineet asioista vuosia. Itselleni on tullut tunne, että tuuleen on huudettu, kun mitään ei ole tehty.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla on vihdoin tunnustettu vuosikausia jatkuneet ongelmat, joita Tehy on nostanut esiin jo pitkään erityisesti ikäihmisten palveluissa. Toimintaa pyöritetään liian niukoin resurssein. Tämä näkyy hoidon laadun heikkenemisenä, henkilöstön väsymisenä ja potilasturvallisuuden vaarantumisena. Parannettavaa löytyy myös julkiselta puolelta, ja meiltäkin Kalajoella. Hoidon porrastus ei toimi. Hoitajamitoitus laahaa perässä, eikä vastaa hoidettavien kuntoa ja määrää.

Tässä keskustelussa ei siis ole mitään uutta, joka puolue on syyllinen. On hurskastelua ja väärin käyttää vanhusten hoitoa vaaliteemoina. Valvontaa aiotaan lisätä, ja onhan se hyvä, mutta myös häpeä, että itsestäänselvä ” hyvä hoito” ei hyvinvointivaltiossa olekaan itsestään selvyys. ”Hyvää hoitoa” ei ole määritelty, vaikka palveluja ostetaan ja myydään täyttä päätä.

Sängystä ja huoneesta pois ja pöytään syömään pääseminenkin on jo monen kohdalla utopiaa, puhumattakaan virikkeistä ja ulkoilusta.

Laatukriteerit ja hoitajamitoitus tulee saada mahdollisimman pian vanhustenhoitoon. Kuntouttava hoitotyö ja elmänlaatu on nostettava keskiöön. Johtajuus, lähijohtajuus, koulutus ja ASENNE on niitä asioita, joilla myös muutosta parempaan saadaan.

Hoiva ja bisnes, olipa kyse vanhuksista, lapsista tai vammaisista harvoin sopii yhteen laadun siitä kärsimättä.

Laitospaikkoja ei olisi pitänyt purkaa, varmistamaatta ensin, että paikkoja riittää tehostetussa asumispalvelussa, jonne ne asiakkaat vuodeosastoilta siirrettiin. Bisnestä markkinavoimille ei olisi pitänyt avata, ennen kuin laatukriteerit on määritelty.

Kalajoella ei ole myyty omaa palvelutuotantoa, olemme päättäneet myydä ainoastaan tontit hoivayrityksille. Keskustelua on käyty option käyttämisestä, ja olen sitä mieltä, että optiota ei tule käyttää, ei nyt, eikä myöhemminkään.

Eija Pahkala

Kalajoki

Valtuutettu

#