maanantai 20.5.2019 | 05:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Harri Mäki-Petäjä mielipidekirjoituksessaan: Keskustan ongelmat eivät loppuneet

Lestijoki+
Ke 13.3.2019 klo 20:00

2015 eduskuntavaalien alla silloiset hallituspuolueet menivät vaalipaniikkiin. Ne ryhtyivät kaatamaan omia esityksiään eduskunnan suuressa salissa. 2019 eduskuntavaalien alla pelinpolitiikka palasi näyttämölle, mutta draaman kaari on vielä suurempi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kaatoi koko hallituksen siinä tarkoituksessa, että pääsee nostamaan alavireessä olevan keskustan kannatusta. Toimitusministeristön pääministeriksi siirtyminen on kätevä ratkaisu. Pääsee kritisoimaan hallituskumppani kokoomuksen valinnanvapausmallia. Saa kehua keskustan omaa sotemaakunta-mallia, eikä tarvitse puolustaa hallituksen esittämää sotea opposition hyökkäyksiä vastaan.

Sipilä ei kaatanut hallitusta valinnanvapaudella höystetyn soten karille menon vuoksi, vaan Ylen viimeisen kannatusmittauksen lukujen pelästyttämänä. Keskustan kannatus oli vain 14,1 prosenttia. Hallitus ja sote kaatuivat, mutta keskustan ongelmat eivät loppuneet.

Keskustan kannattaisi pohtia oman kannatuskatonsa syitä. Enemmän porukkaa lähtisi keskustan taakse, mutta ei Juha Sipilän ja Anne Bernerin. Osa keskustalaisista haluaa äänestää kaksikon ulos. Ongelmana myös on keskustan oma sotemaku-malli, joka ei kaikkia miellytä.

Juha Sipilän mukaan sote ei kaatunut perustuslakiin tai hallituksen esityksen puutteisiin vaan opposition vastustukseen. Näin Sipilä selitti asiaa TV1:n Ykkösaamussa 9.3.2019. Selitys ontuu ja rasittaa keskustaa.

Suomen korkein lakien perustuslainmukaisuutta tulkitseva toimielin on eduskunnan perustuslakivaliokunta. Vaalikauden 2015-2019 aikana perustuslakivaliokunta on antanut Sipilän hallituksen sotemaku-uudistuksen lakipaketeista kolme kriittistä, mutta yksimielistä lausuntoa.

Valiokunnassa hallituspuolueiden kansanedustajia on enemmän kuin opposition edustajia, joten oppositio ei ole voinut ylivallallaan päättää valiokunnan lausunnoista.

Keskustan edustajat eivät ole jättäneet valiokunnan lausuntoihin eriävää mielipidettä, vaan ovat olleet valiokunnan yksimielisten lausuntojen takana, eli toisin sanoen ovat hyväksyneet valiokunnan kriittiset lausunnot.

Jokaisessa lausunnossa valiokunta on esittänyt useita muutoksia ja on pyytänyt hallitusta korjaamaan lakipakettia. 2019 helmikuussa annetussa kolmannessa lausunnossa perustuslakivaliokunta vielä nostaa esiin parikymmentä sotemaku-uudistukseen liittyvää valtiosääntöoikeudellista ongelmaa.

Hyvin perustein voi kysyä, puhuiko Juha Sipilä totta TV1:n Ykkösaamussa? Milloin perustuslakivaliokunta on antanut lausunnon, missä todetaan, että Sipilän hallituksen sotemaku-esityksessä ei ole perustuslaillisia puutteita eikä muitakaan puutteita?

Harri Mäki-Petäjä

Kannus

#