perjantai 28.2.2020 | 02:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Himangalla harjoittelevat jousiampujatytöt napsivat huipputuloksia mutta jännittävät vain jousta – kisa kerrallaan mennään

Kaisa Suomala Lestijoki
Ke 10.4.2019 klo 19:00 [päivitetty to 10:01]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Autoja kertyy yksi toisensa jälkeen entisen yläasteen, vielä sitä entisemmän rehusekoittamon pihalle Himangan Sautinkarilla. Kuskeina on lapsiaan urheilemaan tuovia vanhempia ja kyydistä purkautuu kolme poikkeuksellisen taitavaa jousiampujaa: Johanna Rahkonen ja Netta Kurikkala Himangalta sekä Riina Prittinen Kalajoelta.

Rahkosen, Kurikkalan ja Prittisen laji on vaistojousi. Se tarkoittaa sitä, että nuoli tähdätään maaliinsa nuolta itseään pitkin katsomalla; jousessa ei ole tähtäintä.

Vaikka kolmikon harrastushistoria ei ole pitkä, menestystä on jo tullut. Kuluneen talven saldona on esimerkiksi komeita kolmoisvoittoja. Teuvalla nuorten SM-kisoissa Johanna Rahkonen oli ykkönen tuloksella, jolla olisi voitettu myös 17-vuotiaiden sarja ja tultu toiseksi 20-vuotiaissa. Riina Prittinen oli tuolloin hopealla ja Netta Kurikkala pronssilla. Sama järjestys oli Kemin kisoissa, joissa kolmikko ampui itseään vanhempien, 17-vuotiaiden juniorien sarjassa. Taskussa on myös Suomen ennätys: Vaasassa järjestetyssä itsenäisyyspäiväkisassa syntyneeseen oman sarjan suomenennätykseen, 1072 pistettä, Johanna Rahkonen kokosi 431 pistettä, Riina Prittinen 323 pistettä ja Netta Kurikkala 318 pistettä.

Vaikka vaistojousessa ei tahdo muilla valtakunnan tytöillä olla tätä kolmikkoa vastaan mitään jakoa, kilpailuihin ei valmistauduta pingottamalla eikä urheilu-uralle ole vielä asetettu tiukkoja tavoitteita. Kilpailu kerrallaan mennään, luonnehtii Riina Prittisen isä Juho Prittinen yhteistä asennetta.

– Harjoituksissa on hyvä yhteishenki, sanoo Netta Kurikkala.

– Ei tarvitse stressata kisamenestyksestä, lisää Johanna Rahkonen.

– Ne voi ottaa kokemuksen kannalta, Netta Kurikkala täydentää.

Matala kynnys mukaan

Johanna Rahkonen ja Netta Kurikkala tulivat Himangan Roiman jousiammuntaharjoituksiin mukaan pari vuotta sitten, ja Riina Prittinen aloitti vasta puoli vuotta takaperin, viime syksynä. Mukaan oli helppo tulla, sillä seuran tiloihin pääsi kokeilemaan matalalla kynnyksellä ja niin harjoittelun kuin kilpailemisenkin sai aloittaa lainavälineillä.

– Me on kaikki aloitettu seuran välineillä. Vasta viime vuoden puolella ostimme kaikki jouset, kertoo Netta Kurikkala.

Jouset näyttävät samanlaisilta, mutta väri on jokaisella oma. Nykyaikainen jousi koostetaan osista: keskiosa on jäykkää kevytmetallia ja siitä molempiin päihin taipuvia lapoja on eri jäykkyyksille sen mukaan, miten ampujan voimat jousen jännittämisessä kehittyvät: jäykempi lapa heittää nuolen matkaan kovempaa vautia. Omia sarjojaan on toki myös yhdestä puusta tehdyille longbow-perinnejousille ja taljajousille, joissa jänne kulkee tietyn pisteen jälkeen jännittämistä keventävien taljojen kautta.

Riina Prittinen näyttää, miten kuljettamista varten jousen saa kasaan, ja kaikki varusteet saa selässä kulkevaan varustereppuun.

– Lisäksi tarvitaan nuolet ja nuoliviini, rannesuoja, rintasuoja ja sormiläppä, tytöt esittelevät laukusta löytyviä varusteita nopealla tahdilla.

Kilpakelpoisiin harrastusvälineisiin pääsee kiinni noin 300 euron kertasatsauksella, mutta jos varustenälkä kasvaa syödessä, ylärajaa ei ole. Esimerkiksi nuolten hinnat vaihtelevat viidestä eurosta kappaleelta yli neljäänkymppiin, Juho Prittinen sanoo.

Hyvä henki ja valmennus

Jousiammunnassa koukuttaa sen monipuolisuus, nuoret sanovat. Myös se, että kisaamista on päässyt kokeilemaan nopeasti, on ollut mukavaa.

– Laji on erilainen mutta tosi kehittävä. Se kehittää keskittymistä, lihashallintaa ja tarkkuutta, ja kilpailuissa käydessä pääsee kiertämään uusissa kaupungeissa, Netta Kurikkala sanoo.

– Monipuolinen. Tulee lihasta ja näkee kavereita, Johanna Rahkonen kiittelee.

Riina Prittinen on aloittanut jousiammunnan Kalajoen puolella, Kalajoen Junkkareiden harjoituksissa, mutta on siirtynyt Himangalle harjoittelemaan samanikäisten treenikavereiden ja hyvän valmennuksen vetämänä. Hänen isänsä, paljon lasten urheiluharrastuksissa mukana ollut Juho Prittinen osaa omasta perspektiivistään antaa kiitosta seuran valmentajalle Jarmo Pöyhtärille tämän työstä, jonka valmennettavat ovat tuoneet Roimalle parikymmentä SM-mitalia.

– Mietipä, jos treenejä on kolme kertaa viikossa ja kilpailut lisäksi, se on kauden mittaan satoja tunteja. Pitää nostaa hattua siitä pyyteettömästä työstä.

Prittisen mielestä Pöyhtäri osaa reagoida hyvin siihen, jos ammunnassa jokin yksityiskohta lähtee menemään vikaan.

– Hänellä on hyvä silmä ja pitkä pinna, hän sanoo.

– Osaa hyvin neuvoa, luonnehtii puolestaan Netta Kurikkala.

– Osaa auttaa ongelmissa ja ohjata hyvin oikeaan suuntaan, täydentää Riina Prittinen.

Harjoitustila Sautinkarilla on toiminut jousiampujille erinomaisesti. Parasta siinä on se, että tila on vain jousiampujien käytössä, jolloin taulut ja välineet voi pitää aina paikallaan. Toistaiseksi tiloissa voidaan jatkaa.

#