maanantai 25.5.2020 | 09:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sivullinen kirjoittaa kolumnissaan sanomisen vaikeudesta

To 9.5.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Eteeni vilahti väite, jonka mukaan erityisesti meillä suomalaisilla on vaikeuksia kertoa läheisillemme välittämisestä. Rakastamisen sanominen on kuulemma jo ylivoimaista. Näin keväisinhän tunteet pursuavat yli äyräidensä ja sanomisen tarvetta tulee muuta vuotta enemmän. Sitä rakkauden sanomisen. Kenellä tulee. Mutta kun se ei siis väittämän mukaan olekaan helppoa. Sehän tulkittaisi yli-imeläksi lällyilemiseksi. Varsinkin miehillä. Mikä siis avuksi?

Oikeastaan siihen ei tarvita muuta apua kuin kuuntelevat ja kuulevat korvat. Tietysti varsinaisen r-sanan kuuleminen tuntuu varmasti ihan hyvältä (tämä on oletus), ainakin sopivasti ja oikeissa kohdissa annostellen, mutta samaa viestiä sisältävää tekstiä saattaa tulla pitkin päivää, me emme vain sitä aina huomaa.

Toisaalta kyllähän se r-sana (en kehtaa toistaa koko sanaa liiallisen lällyilyn välttämiseksi) on aika voimakas sana. Etenkin kahden aikuisen välillä alinomaa toistettuna siitä menee maku ja teho. Sitä siis kannattaakin käyttää säästellen. Mutta jos kuuntelette vakiparin kyseessä ollen kiitosta puhtaasta autosta, hyvästä ruuasta tai kauniista kukkakimpusta huomaatte niihin sisältyvän tunnustuksen rakastamisesta, kuten myös kysymykseen, miten päiväsi meni.

Vanhemmilla sukupolvilla r-sanan käyttäminen on vielä vaikeampaa, varsinkin omia jälkeläisiä kohtaan. Mutta mutta. Mitä on sitten se, kun varmistetaan, että onhan lapsella, aikuiseksi kasvaneellakin, lapaset mukana, onhan välihousut ja kaulahuivi, onko muistanut syödä tai pyydetään heittämään viestiä kun on päässyt perille? Mitä se on muuta kuin että rakastan sinua, olet minulle tärkeä. Kun mummi möyhentää pitkäksi venähtäneen pojanpojan hiuspehkoa, johon yltää vain tämän istuessa ja kysyy, onko sinun nälkä, se tarkoittaa, minä niin paljon rakastan sinua.

Ei tunteista puhumiseen tarvita ranskalaisesti kurahtavaa ärrää ja matalalta mouruavaa ääntä, siihen riittää aika tavallinen ja arkinenkin juttelu, kunhan se sanotaan aidolla tunteella. Ja tietysti, kyllähän jokainen on huomannut aidon tunteilun vaikuttavan ääneenkin, sen sävyyn ja väriin. Heilahtaahan siinä vähän volyymikin vasemmalle. Tuskin pihan yli karjaistu rakkaudentunnustus kovin paljon lämmittää. Tai mistä tuotakaan tietää, onhan meitä moneen kyytiin.

Ruusuista äitienpäivää!

#