maanantai 25.5.2020 | 10:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kannuslainen Timo Vihanta sai nimensä pikajuoksija Timo Jaakko Virkkalan mukaan

Torstai 9.5. Timo, Timi

Marja-Leena Mattila
To 9.5.2019 klo 08:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

KANNUS

Kun kannuslainen Timo Jaakko Vihanta syntyi lähes 55 vuotta sitten, Erkki-isällä oli jo nimi heti valmiina. Poika sai nimensä kaustislaisen pikajuoksija Timo Jaakko Virkkalan mukaan. Tämän päivän nimipäiväsankarin isä oli innokas urheilumies: plakkarissa oli muun muassa invalidien korkeushypyn MM-mitali vuodelta 1952. Yhdellä jalalla tulokseksi tuli 1,81 metriä.

Mutta ei tullut pojasta pikajuoksijaa eikä korkeushyppääjääkään, sillä jalkapallo veti puoleensa. Joskus 1990-luvulla Vihanta jätti pelikentät nuoremmille.

Kalastus- ja metsästysharrastuksen Timo Vihanta kuitenkin peri isältään.

– Lähinnä perhokalastan Lestijoella, Reisjärven Kuivajärvellä ja aina silloin tällöin Lapin jalokalapaikoissa.

Syksyisin Vihanta teerestää ja käy Korpelan porukan kanssa kaunismetsällä.

– Isällä oli joskus toistakymmentäkin koiraa. Sitä joutui lenkittämään koiria pyörällä kyllästymiseen asti, muistelee Vihanta, joka ei kuitenkaan saanut yliannostusta koirista.

Riuttasentiellä, Jäväjänkosken rannalla Leila-vaimonsa kanssa asuvalla Vihannalla oli aikoinaan kaksi koiraa.

– Ajokoira kuoli vanhuuteen, ja susikoirat raatelivat pystykorvan niin pahoin, että eläinlääkärin piti lopettaa koira.

Kokiksi aikoinaan kouluttautunut Timo Vihanta työskenteli 17 vuotta Anneli-äitinsä baarissa. Myöhemmin hän opiskeli hierontaa, jäsenkorjausta ja akupunktiota.

– Yhdeksästoista vuosi on menossa yrittäjänä, laskeskelee Vihanta.

Vihannan perheessä muistetaan nimipäiväsankareita, jos muistetaan.

– Ei ne mitään suuria juhlia ole. Mutta aina sitä jotain. Saapa nähä muistaako emäntä? tuumailee tämän päivän sankari.

manna@lestijoki-lehti.fi

Ensi viikon torstaina nimipäiviään viettävät Essi, Ester, Esteri. Vinkkaa haastateltavaa toimitukselle, toimitus@lestijoki-lehti.fi

Timo

Timo on Suomessa hyvin yleinen, jonkin verran myös muun muassa Ruotsissa ja Saksassa esiintyvä miehen etunimi. Timo on lyhentymä kreikkalaisesta nimestä Timotheus (timao ”kunnioittaa” theos ”jumala”), joka merkitsee ’Jumalaa kunnioittavaa’.

Timo on Suomen yleisimpiä miesten nimiä. Se oli vuonna 2014 tehdyn tilaston mukaan Suomen toiseksi yleisin kutsumanimi (yleisin oli Matti), ja Timo Virtanen on Suomen yleisin kutsumanimen ja sukunimen yhdistelmä. Seitsemän veljeksen Timo on voinut edistää nimen käyttöä, joskin Timosta tuli muotinimi vasta noin 70 vuotta Seitsemän veljeksen ilmestymisen jälkeen. Timo oli suosittu nimi viime sota-ajasta lähtien 1970-luvun lopulle.

#