maanantai 25.5.2020 | 11:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Varusteet olivat isot mutta "yllättävän kevyet" – Inttiä tehtiin tutuksi yläkoululaisille Toholammilla

Kaisa Suomala
Pe 10.5.2019 klo 10:20

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Puolustusvoimien vihreitä autoja ja varusteita vilahteli poikkeukselliseen tapaan Toholammin koulunmäellä torstaina, mutta syy oli täysin rauhanomainen. Intti tutuksi -kiertueella tehdään puolustusvoimia, erityisesti varusmiespalvelusta, tutuksi nuorille, joilla kutsuntaikä on tulossa lähivuosina.

Toiminta on alkanut vuonna 2016, jolloin yläkoulujen kanssa alettiin tiivistää yhteistyötä- ja jokaisessa pohjanmaan aluetoimiston kunnassa käydään vähintään kerran neljän vuoden syklin aikana, kertoo luutnantti Harri Kevari. Hän toimii kutsuntaupseerina pohjanmaan aluetoimistossa ja on käynyt Toholammilla ja Kannuksessa säännöllisesti kutsuntojen yhteydessä. Kannuksessa sama kiertue oli ollut edellispäivänä. Toholammilla oltiin ensimmäistä kertaa.

– Tavoite on herätellä yläkouluikäisiä valmistautumaan kutsuntoihin, Kevari kertoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alkaa ajoissa miettiä, mihin vaiheeseen omaa elämää varusmiespalvelukseen astuminen parhaiten sopii, että se nivoutuu mahdollisimman hyvin suunniteltuihin opiskelu- tai työaikatauluihin. Näistä koululaisille kertoivat tarkemmin Niinisalossa varusmiespalveluksessa olevat alikersantit Aleksi Tammilehto ja Maiju Mannila.

– Puolustusvoimien suositus on, että palvelus aloitettaisiin mahdollisimman pian täysi-ikäiseksi tulon jälkeen, ettei tarvitsisi myöhemässä vaiheessa keskeyttää esimerkiksi opintoja palveluksen ajaksi, Aleksi Tammilehto sanoi.

Palvelukseen astutaan tammikuussa tai heinäkuussa.

– Jos toisen asteen opinnot loppuvat kesäkuun alussa, itse ajattelisin, että olisi näppärää mennä armeijaan heinäkuussa eikä esimerkiksi kesken jatko-opintojen.

Koululaisille tähdennettiin myös, että ennen kutsuntoja voi miettiä myös, missä sijoituspaikassa olisi tehtäviä, joissa voi hyödyntää siviilissä hankkimiaan taitoja – tai saada sellaisia niin, että kokemusta pystyy hyödyntämään omassa elämässä. Mitä aikaisemmin näistä hakutoiveista ilmoittaa, sen parempi.

– Sotilaskoulutuksesta voi saada erityisosaamista siviiliuralle. Esimerkiksi kuljettajakoulutuksessa voi saada joka yhdistelmäajoneuvon kuljettajan pätevyyden, joka on siviilikoulutuksena useamman tuhannen euron arvoinen, Aleksi Tammilehto tähdensi.

Tiedon lisäksi armeijan toimintaan sai tutustua käytännön kautta. Kaikki oppilaat pääsivät vuorollaan maastokuorma-auton kyytiin, ampumaan opastetusti sähköisesti toimivalla ekoaseella sekä pukemaan ylleen taisteluvarustuksen.

– Alimmaiseksi maastopuku, sitten sirpaleliivi, joka suojaa epäsuoran tulen sirpaleilta ja taisteluliivi, jossa on taskuja varusteille. Jalkaan saappaat ja päähän kypärä, ohjeisti Robin Krook.

Yhdeksäsluokkalainen Vilja Myllykoski oli yksi ensimmäisistä varusteiden kokeilijoista. Koko ainakin taisi olla reilu?

– Meinasihan ne tippua päältä, mutta eivät ne olleet niin raskaat kuin mitä luulisi, hän sanoi.

Vilja Myllykoski on kiinnostunut vapaaehtoisesta asepalveluksesta yhtenä tulevaisuuden vaihtoehtona.

– Se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Jos haluaisi poliisiksi, armeija olisi hyvä kokemus.

Myllykoskea voisivat kiinnostaa myös rauhanturvatehtävät.

– Voisi auttaa ihmisiä muuallakin maailmassa, hän perusteli.

Alikersantti Maiju Mannila rohkaisi Kuusiston koulun tyttöjä hakemaan armeijaan, jos se kiinnostaa.

– Itse sanoisin, että jos on päätä lähteä ja kantti kestää sen, että tehdään niinkuin sanotaan ja totellaan tiukasti, kunto kyllä kohenee palveluksen aikana hurjasti. Hakea voi jo ennen kuin täyttää 18, Mannila kertoi.

#