maanantai 25.5.2020 | 09:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kannuslaisen Teuvo Alangon havaintoja: Kurre vaihtaa väriä

Ke 15.5.2019 klo 20:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pihapiirin oravista on ollut helppo havainnoida, että ne ovat erivärisiä talvella ja kesällä. Voidaankin sanoa niillä olevan erikseen kesä- ja talvipuku.

Kuvan oravan harmaa talvipuku on vaihtumassa ruskeaan kesäpukuun. Otin oheisen kuvan toukokuun alkupuolella, jolloin vaihto ruskeaan kesäväriin oli vielä kesken. Harmaa talviväri on oravalle turvallisuuskysymys lumisessa metsässä, sen avulla se pystyy paremmin piiloutumaan vihollisiltaan. Samoin ruskea kesäväri antaa kesämetsässä paremman suojan.

Kuusi on oravalle mieluisa pesäpuu, johon se tekee oksista naavalla pehmustetun pyöreähkön pesän. Sanotaanhan lastenlaulussakin: ” Kas kuusen latvassa oksien alla, on pesä pehmoinen oravalla . . .” Sinne se synnyttää huhtikuusta alkaen yhdestä kolmeen poikuetta kesässä. Karvattomia ja sokeita poikasia syntyy kerralla 3-6. Avuttomien poikasten hoito on kokonaan emon vastuulla.

Pesän ulkopuolelle liikkumista aloittaville oravan poikasille suuri vaara on kissat. Omassa pihassa olen nähnyt kissojen vievän useita poikasia, niiden harjoitellessa puusta laskeutumista. Myös liikenne verottaa usein tielle uskaltautuneita oravia..

Pihapiirissä näyttävän ja siron oravan kielteisenä ominaisuutena pidetään sen pesärosvoutta. Sen tiedetään rosvoavan linnunpesistä ja pöntöistä munia ja jopa poikasia. Lintujen talviruokintapaikoilla oravat vierailevat mielellään. Suurta herkkua näyttävät olevan pähkinät ja auringonkukan siemenet. Orava säilöö, kätkee, myös talven varalle ruokaa, esimerkiksi juuri auringonkukan siemeniä ja jopa sieniä.

Teuvo Alanko

#