maanantai 25.5.2020 | 09:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Syyskevät syntyi Veikko Väntäsen omista havainnoista ja kokemuksista – tuore kirja julki torstaina Sievissä

Kaisa Suomala
Ke 15.5.2019 klo 17:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Toholammilla asuvan Veikko Väntäsen kirja Syyskevät ilmestyy torstaina 16. toukokuuta Sievi-Seuran julkaisemana. Väntänen on syntynyt Sievissä ja on iloinen kotiseutujärjestön mukana olosta.

– Pidän kotiseutuyhdistyksiä merkittävinä juttuina. Ne tekevät paljon kulttuurityötä kaikkialla täällä alueella: niin tässä Toholammilla kuin esimerkiksi Kannus-Seura Kannuksessa, Kannuksessakin vuosia asunut ja yrittäjänä toiminut Väntänen sanoo.

Sievistä 18-vuotiaana lähtenyt Väntänen on ollut nyt jo 60 vuotta poissa kotikunnastaan, mutta kirjan sisällössä on paljon Sieviä. Mukana on tarinoita, joita Väntänen on kuullut paikkakunnalta lapsena ja nuorena siellä asuessaan. Lisäksi kirjassa on runoja, jotka kertovat jo edesmenneistä sieviläisistä.

Kirjassa on tekstejä pitkältä ajalta, Veikko Väntänen kertoo.

– Pohjana on vanha kirjasuunnitelma ja tietysti mukana on osittain pöytälaatikkotekstejäkin. Kun olen kauan kirjoitellut, ajattelin lopulta, että johonkin nämä täytyy saada kootuksi.

Rohkaisua omien tekstien kokoamiseen julki Veikko Väntänen on saanut, kun on käynyt kuuntelemassa lähialueella pidettyjä kirjailijavierailuja ja muita kirjallisuustapahtumia.

– Mieleeni jäi esimerkiksi, kun kirjailija Sirpa Kähkönen sanoi: sinun muistosi ja mielipiteesi ovat yhtä tärkeitä kuin kenen tahansa muun. Kirjoittajille tarkoitettuja ohjeita olen lueskellut, ja mieleen on jäänyt tämä: "Ei kirjoittajan tarvitse etsiä aiheita. Kirjoita niistä, joita on olemassa ja mitä näet ympärilläsi", hän kertoo.

Syyskevät-kirjan kirjoituksissa – runoissa, muisteloissa ja kannanotoissa – on yksi yhteinen nimittäjä: Veikko Väntänen itse.

– Niitä yhdistää minun kokemukseni, minun havaintoni, hän sanoo.

Mitä toivot kirjan lukijan saavan kirjastasi?

– Tietysti toivoisin, että lukija havatisisi, että ihmisen elämän on hirveän monipuolista ja että siitä löytää erilaisia näkökulmia. Että he arvostaisivat sitä arkea, jossa eletään, hän sanoo.

Kirja kiinnostaa

Kirjanjulkistustilaisuus on Sievissä tänään. Sen jälkeen Väntänen alkaa esitellä sitä muuallakin: Toholammin ja Kannuksen kirjastoihin on varattu tilaisuudet ensi viikon tiistaille ja keskiviikolle. Myös Reisjärven ja Kinnulan kirjastot ovat olleet kiinnostuneita.

Väntäsen kirjan on taittanut Satu Hirvikoski. Valmisteluprosessi käsikirjoituksesta painatukseen vei muutaman kuukauden: käsikirjoitus tuli valmiiksi vuodenvaihteessa.

Syyskevät on kuvitettu, ja taiteentekijät ovat löytyneet läheltä.

 Jarmo Leppänen Kannuksesta maalasi kansikuvan. Kirjan teemoihin liittyy jokaiseen oma kuvansa: Leppäseltä on niistä yksi, ja hyvältä ystävältäni Jevgeni Lebedeviltä on grafiikantyö ja muotokuva, Veikko Väntänen kertoo.

Mukana on myös Terttu Väntäsen valokuvia ja maalaus omalta pojalta Valtteri Väntäseltä, joka on opiskellut teollista muotoilua. Sen alkuperäisversio on Veikko Väntäsen seinällä.

#