tiistai 26.5.2020 | 01:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Varamies tarkkailee kolumnissaan telkkien soidinmenoja

Ke 15.5.2019 klo 23:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ihminen on luotu niin, että perustarpeiden joukkoon on tipautettu himon siemen. Paratiisissa vaihtoehdot olivat vähissä ja himo kohdistui kielletyn puun hedelmiin. Myöhemmin on himon kohteiden kirjoon pujahtanut viina, huumeet, raha, muuttolintujen tarkkailu ja valta.

Itse olen kokenut huomattavaa nautintoa myös äänestäessä. Numeroa piirtäessä ympyrän sisällä olevalle viivalle tuppaa kynä jännityksestä tärisemään. Muuttolintujen tarkkailua olen harrastanut vuosikymmeniä ja vallan jakamiseen kuuluvat soidinmenot ovat parhaillaan Säätytalolla käynnissä.

Eduskuntavaaleja edeltäneissä julistuksissa ja jälkeisissä tunnusteluissa ovat yhtä lukuun ottamatta kaikkien puolueiden edustajat kailottaneet, että ilmaston lämpeneminen on pysäytettävä puoleentoista asteeseen. Vapun jälkeisenä torstaina tavoite oli saavutettu. Aamutuimaan lämpömittaria tarkastaessani se näytti täsmällisesti 1,5 astetta. Villahousuja etsiessäni tunsin ylpeyttä kuulumisesta onnelliseen kansaan, joka pelkällä aikomisella pystyi ratkaisemaan maapallon kokoisen ongelman.

Perussuomalaiset ovat ilmastokysymyksissä olleet edelläkävijöitä. Ongelmat ratkaistiin etukäteen jo puoluekokouksessa. Ei tarvitse meteorologin koulutusta ymmärtääkseen, että halla-aholla ei tarvitse lämpenemistä pelätä vaan pikemminkin oraiden jäätymistä pakkasen pannessa.

Äänestämisestä saatava nautinto jatkuu eurovaaleissa. On hienoa saada vallan keskipisteeseen kaveri, jolle voi kilauttaa ja pyytää kontillinen euroja metsästysseuran harjoittaman elukkain suojelun tukemiseen. Jatkuuko äänestämisen antama tyydytys maakuntavaaleissa, on vähän arvailujen varassa. Hallitusneuvottelujen pohjan paljastuttua on äänestysnautinnon saaminen mahdollisuuksien rajoissa. Ihanan äänestettävän löytäminen on helpompaa kuin papinvaaleissa.

Hallitustunnusteluja tehdessään Antti Rinne piti kielen keskellä suuta. Missään vaiheessa en havainnut hänen nuolaisevan kumpaakaan suupieltä tai luovan lempeitä katseita sivuille. Koko edellisen vaalikauden jatkunut keskustapuolueen haukkuminen saa arvoisensa lopun, kun yhdessä käydään käsikynkässä maailmaa pelastamaan.

Istumajärjestyksestä käyty lämmittelykierros näytti perussuomalaisille, mistä suunnasta he saavat kaappia katsella. Kaapissa on hallituspaikkojen avaimet eikä äärilaidalta vallankahvaan ulotu, vaikka äänestystulosta voisi muutenkin tulkita.

Hallitusohjelman veivaamista ovat lähiaikoina kaikki tuutit täynnä. Melkoisen varmasti seuraamisen kyllästymispiste saavutetaan ennen kuin valmista tulee. Onneksi Säätytalolta voin katseen siirtää Lestijoelle. Olohuoneen ikkunasta saan seurata telkkien soidinmenoja. Linnuissa on yksi perustarpeiden osa, jota arvostan enemmän kuin hallitusohjelmaa puuhaavia ihmisiä. Niiden liha on mureaa ja maukasta.

#