maanantai 25.5.2020 | 10:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toholammin riksapyörälle haetaan polkijoita – koulutusta lauantaina

Kaisa Suomala
Ke 15.5.2019 klo 20:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pyöräily on tehokas ja ympäristöystävällinen tapa liikkua, mutta miten sitten, kun omat jalat eivät enää polkimille taivu? Ulkoilman leppeää tuiverrusta ja maiseman vaihtumista voi silloin kokea jonkun toisen kyydissä.

Tätä aletaan Toholammilla tarjota riksapyörällä, jonka kyytiin ovat tervetulleita kaikki, jotka eivät itse pysty pyörää polkemaan. Riksapyörän ovat hankkineet LC Toholampi ja Tohottaret. Mukaan suunnitteluun on otettu myös palvelukeskus Männistön palveluesimies ja yhteisökoti Mirjamituvan johtaja. Pyörä luovutetaan Toholammin kunnalle ensi viikolla.

Riksa muistuttaa tavarapyörää. Paikallisen liikkeen kautta hankitussa punamustassa kaunottaressa on edessä kaksi pyörää ja kaksi vierekkäistä istumapaikkaa ja niiden takana polkijan satula sekä yksi takapyörä. Tukevan ja turvallisen menopelin polkemista on kevennetty sähköavustuksella.

Riksapyörän polkijoiksi etsitään nyt pyöräluotseja. Heitä opastetaan tehtävään ja kerrotaan toiminnasta Toholammin terveyskeskuksen pihalla ensi lauantaina. Kouluttajana on Mira Kokko Pyöräliitosta.

– Pyöräluotseja mahtuu hyvin vielä mukaan. Jokainen voi tehdä sitä aivan omiin aikatauluihina sopivasti, kannustaa Pirkko Hautala.

Riksapyörien levittäytyminen Suomeen on osa Tanskassa alkunsa saaneen Pyörällä kaiken ikää -kansanliikkeen toimintaa. Suomessa toiminta käynnistyi kesäkuussa 2015 Tampereella, mistä toiminta on laajentunut valtakunnalliseksi. Riksapyörätoimintaa koordinoi Suomessa pyöräliitto, jonka vastuuvakuutus kattaa koulutuksen saaneet pyöräluotsit.

Pyöräluotseja opastetaan tehtävään jatkossakin. Koulutusta antavat ja toimintaa koordinoivat paikalliset pyöräkapteenit, joita Toholammilla on neljä: Sari Pajakoski, Minna Vilppola, Eero Kortetmaa ja Jorma Linnarinne. He ja Tohottaret esittelevät riksapyörää myös Toholammin toukomarkkinoilla reilun viikon kuluttua.

#