tiistai 26.5.2020 | 03:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lestijärven Kotipirtin ympärivuorokautinen hoito vaarassa – "Soite repii maakunnan hajalle"

Jorma Rekonen
To 16.5.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lestijärveläisten sietokyky on nyt ylitetty, kun Soiten hallitus esittää ymmärtämättömiä muutoksia palvelutalo Kotipirtin toimintaan. Lestijärven kunnanjohtaja Esko Ahonen ei voi alkuunkaan käsittää Soiten säästösuunnitelmia. Hän lainaa Tuntemattoman Sotilaan Hietasta: Ihmettelen kauhiast.

Soiten hallitus päätti äskettäin, että Kotipirtin 18 ympärivuorokautisen hoidon paikkaa muutetaan senioriasunnoiksi. Näitä paikkoja on talossa entuudestaan jo kuusi kappaletta. Tämä tietää yksinkertaisesti sitä, että vuorokauden ympäri hoitoa tarvitsevat vanhukset hoidetaan jatkossa muualla. Se tietää kylmää kyytiä vanhuksille.

Soiten hallituksessa asiasta äänestettiin. Numeroin 7-4 hallitus myötäili toimitusjohtajan tekemää esitystä. Lestijärven terveysaseman aukioloa ollaan myös supistamassa neljästä kahteen päivään viikossa, vaikka paikkakunnalla on alkamassa tuulipuistojen rakentaminen ja työväkeä tulee Lestijärvelle satamäärin.

Kunnanjohtaja Esko Ahonen sanoo, että heille on näiden kahden toimenpiteen avulla kerrottu saatavan Soitelle säästöjä noin 350 000 euroa. Tämä tekee jokaista lestijärveläistä (737 asukasta) kohden laskettuna 475 euroa.

Soiten kokonaissäästötavoite on 14,1 miljoonaa euroa. Kun se summa lasketaan asukasta kohden Keski-Pohjanmaan ja Kruunupyyn kunnan alueella (74951 asukasta), se tekee vain 188 euroa. Ahonen on varma, että Kotipirtin muutoksesta koituisi myös lisäkuluja kotihoitoon.

– Me olemme luvanneet myös maksaa lasketun säästösumman Soiten kassaan, mutta sekään ei kelvannut. Eikä kukaan Soiten henkilökunnasta ole osannut selittää sitäkään, että miksi Lestijärven kunnan menot ovat viimeisen kahden vuoden aikana nousseet lähes 400 000 eurolla, vaikka Soiten laskun loppusumma sen osoittaa.

Ahonen toteaa saman tien, että Soiten toiminnan kuvaillaan olevan avointa, vilpitöntä, luottamusta herättävää, rakentavaa ja yhteistyökykyistä.

– Kyllä se on kaukana noista laatusanoista, Ahonen puuskahtaa.

Lestijärven kunnanjohtaja Ahonen muistuttaa, että tähän saakka maakunnan on sanottu olevan uhattuna ulkoapäin.

– Uhka ei tule enää maakunnan ulkopuolelta. Se tulee maakunnan sisältä. Jos maakunnan reuna-alueita ei oteta huomioon, Keski-Pohjanmaa hajoaa sisältä kumpuaviin syihin. Isäntäkuntamalli Soiten hallinnossa on osaltaan vauhdittamassa maakunnan tuhoa. Tämä kupla paukahtaa varmasti ennen pitkää. Näin ei voi jatkua, että Kokkolassa päätetään, mikä kunta säilyy elinvoimaisena.

Lestijärvellä nähdään, ettei Kokkolalla ole minkäänlaista kokemusta yhteistyöstä.

– Ja missä mahtavat olla Soiten laskentaekonomit. Ensin vaadittiin viiden miljoonan euron säästöjä ja heti pian summa kolminkertaistui. Onhan tämä aivan pöyristyttävää toimintaa. Siinä on jollakin pallo hukassa.

Lestijärven kunnanjohtaja pitää vielä lyhyen kertausoppitunnin käytännön tasolta. Vanhukset menevät Lestijärvellä tai maaseudulla yleensäkin suoraan kotoaan ympärivuorokautiseen hoitoon palvelutalolle.

Jos Soiten valtuusto hyväksyy hallituksen esitykset, lestijärveläisvanhukset asuvat monessa tapauksessa viimeiset vuotensa jossakin muualla. Soite unohtaa näin slouganinsa, jonka mukaan ihminen on keskiössä.

– Sitä se ei ole tällä menolla ainakaan Lestijärvellä, Esko Ahonen kuittaa asian.

#