perjantai 28.2.2020 | 02:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Tuukka Hietala valitsi triathlonin – Toholammin 15-vuotias päihitti vuosia vanhemmat ylivoimaisesti ja nousi ikäluokkansa ykkökseksi

Jorma Rekonen Lestijoki
Ke 24.7.2019 klo 15:25

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Toholammin Tuukka Hietala osallistui viime viikonvaihteessa Joroisissa pidettyyn Finntriathlon-kisaan. Tuukka oli mukana 18–19 -vuotiaiden sarjassa. Toholampilainen nuori mies on kylläkin vasta 15-vuotias, mutta voitto napsahti ylivoimaiseen tyyliin. Hänestä tuli samalla tämän ikäluokan maan ykkönen. Joroisissa kilpailtiin Suomen mestaruuksista.

Nyt kisa käytiin triathlonin puolimatkoilla eli uintiosuus oli 1,9 kilometriä, pyöräily 90 km ja lopuksi juostiin puolimaraton. Tuukan aika oli 4.49,44.

Kisassa hänen vahvoja lajejaaan olivat pyöräily ja juoksu. Hietala voitti toiseksi sijoittuneen Onni Punkan 47,03 minuutilla ja kolmanneksi sijoittuneen Wertti Majamaan 51,10 minuutilla. Uinnissa Toholammin mies jonkin verran hävisi heille, mutta voitti pyöräilyosuudella Punkan reippaalla 20 minuutilla ja puolimaratonilla jopa noin 37 minuutilla.

Tuukka kertoo, että kisäpäivänä sää oli hyvä, ei tuullut ja noin 20 astetta lämmintä.

Hän on harrastanut triathlonia pari vuotta.

– Se oli juuri kaksi vuotta sitten, kun tein päätöksen, että tätä lajia pitää kokeilla. Olin tuolloin katsomaassa Joroisilla, kun Toivolan Valtteri kilpaili siellä. Hän houkutteli, ja laji tuntui kiinnostavalta. Nyt ollaan tässä, aiemmin yleisurheilua ja jalkapalloa harrastanut, Tuukka Hietala sanoo.

Hän on harjoitellut tunnollisesti. Se on tuottanut tulosta. Hietala sanoo, että harjoitteluun on mennyt aikaa kymmenkunta tuntia viikossa.

– Valtterilta olen aina tarpeen tullen saanut ohjeita.

Mies myöntää, että Joroisissa tuntui maalissa todella mukavalta.

– En osannut odottaa tällaista menestystä. Tämä tuli aivan yllätyksenä. Juoksuosuudella jossakin 15 kilometrin paikkeilla alkoi tuntua jaloissa, mutta ajattelin, ettei enää ole pitkä matka maaliin ja painoin menemään.

Tuukka täyttää tänä vuonna 16 vuottta, joten hän saa kilpailla samasa sarjassa vielä vuosia.

Syksyllä hän aloittaa opiskelun Toholammin lukiossa ja uskoo, että harjoitteluun löytyy edelleenkin tarvittava aika. Tuukka kertoo, että uinti on vaatinut eniten töitä.

– Enpä paljon muuta osannut kuin uida altaan päästä päähän. Tekniikkaa on pitänyt hioa ja panostaa uintiin muutoinkin.

Tuukka on käynyt uimassa talvella uimahallilla, mutta kesällä jonkin verran Lestijoella ja Lestijärvellä.

Seuraavaksi hän kilpailee Seljesin sprinttimatkalla ja 10.8. Tahkolla, jossa kilpaillaan perusmatkan kisa.

#