perjantai 28.2.2020 | 02:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Veteli suunnistuksen maakuntaviestin voittoon Himangalla – jännittävä ratkaisu nähtiin aivan viime metreillä

Loppukiritaistossa Ari-Pekka Lassila veti pidemmän korren ainoastaan sekunnin erolla seuraavaan

Emma Halla-aho Lestijoki
Ke 21.8.2019 klo 11:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Himanka

Suunnistuksen vuotuisen maakuntaviestin mestaruutta ratkottiin sunnuntaina Himangalla. Jännittävän kilpailun voiton lopulta itselleen nappasi Veteli ja toiseksi sijoittui vain sekunnin erolla Pedersöre. Kolmas oli Pietarsaari yhden ja puolen minuutin erolla kärkeen. Viime vuoden voittaja Kokkola sijoittui tänä vuonna neljänneksi jääden voittajalle jo reilut neljä minuuttia.

Avausosuudelta ensimmäisenä vaihtoon saapui Nivala, toisena Pedesöre ja kolmantena Kokkola.

– Porukka hajosi ihan totaalisesti, ettei tullut letkajuoksua. Ihan radan lopussa arvasin, että johtoasemassa vaihtoon tullaan, ensimmäisen osuuden nopein Tuomas Järviluoma toteaa.

Toisella osuudella erot alkoivat jo kasvaa huomattavasti suuremmiksi kuin avausosuudella, sillä toisessa vaihdossa ensimmäisen ja viimeisen joukkueen aikaero oli jo hieman yli tunti. Tällä osuudella Pedersören Hannes Stubb nosti joukkueensa johtoon. Pedersöre jatkoi viestin johdossa, kunnes neljännellä osuudella Patricia Ahlsved nosti Pietarsaaren vuorostaan johtoon. Vaihdossa Pietarsaaren ja Pedersören välinen ero ei ollut kuin parisen kymmentä sekuntia, joten jännitys viestissä pysyi edelleen yllä.

Pedersöre sekä Pietarsaari tahdittivat viestiä, kun neljännessä vaihdossa ero kolmantena kulkevaan Veteliin oli peräti 11 minuuttia. Viidennelle osuudelle moni joukkue oli valinnut juoksemaan kovakuntoisia miehiä. Vetelin Tero Myllymäki sekä Kokkolan Arto Fränti kuroivat kärjessä menevää Pedersöreä kiinni lähes yhdeksällä minuutilla, kun edellisessä vaihdossa eroa oli ollut peräti 12 minuuttia.

Ankkuriosuudelle ensimmäisenä matkaan säntäsi Pedersöre, mutta parin sekunnin etumatkalla Pietarsaaren. Reilun kolmen minuutin taka-ajoon lähti Veteli.

– Tulimme kaikki kolme yhtä aikaa väliaikarastille, kertoo Vetelin ankkuri Ari-Pekka Lassilla.

Viestin jännitysnäytelmä nähtiin vielä aivan viimeisellä sadalla metrillä, kun loppusuoralle kaarsivat yhtä aikaa Veteli sekä Pedersöre. Loppukiritaistossa kuitenkin Vetelin Ari-Pekka Lassilla veti pidemmän korren ylittäen maaliviivan sekuntia ennen Pedesören Emil Janssonia.

–  Ankkuriosuudella oli paljon lyhyitä rastivälejä, mutta reittivaihtoehtoja oli silti hyvin. Itse yritin hakea jalan alle mahdollisimman paljon polkua, sillä kulkukelpoisuus oli aika haastavaa. Tulimme yhtä matkaa Pedesören kanssa väliaikarastilta saakka ja yllätyimme molemmat, että meillä oli vielä hajonta aivan tuossa lopussa, Ari-Pekka Lassila summaa ankkuriosuuttaan.

Vetelin voittajajoukkueessa suunnistivat Tanja Rannila, Sami Finnilä, Juha Lassila, Oskari Rannila, Tero Myllymäki ja Ari-Pekka Lassila.

Keski-Pohjanmaan Maakuntaviestissä edustetaan oman asuinpaikan joukkuetta, jolloin kilpailu ei ole seurojen välinen. Tänä vuonna joukkueita matkaan lähti 27, mutta viisi joukkueista hylättiin puuttuvan tai väärän leiman vuoksi ja muutama joukkue keskeytti. Hylättyjen joukkueiden seassa oli muun muassa Kannus virheellisen leiman vuoksi. Himankalaiset eivät järjestäjinä sääntöjen vuoksi kilpailla ollenkaan.

Himangan urheiluhallin maasto oli suunnistuksellisesti haastava monen kilpailijan mielestä. Ratamestari Olavi Ylikangas kertookin tehneensä radat suosituspituuksien ylärajoille.

– Minusta tummanvihreällä merkityt alueet eivät kuitenkaan olleet niin hankalia kuin monet aiemmin juosseet kertoivat, Ari-Pekka Lassila toteaa.

Muutosta viestiin toivat uudet sääntömuutokset, jotka olivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa voimassa. Edellisvuosista poiketen joukkue sai päättää juoksujärjestyksen vapaasti. Osuudet jakautuivat neljään pitkään ja kahteen lyhyempään. Osuuksista kolme on miesten pääsarjan, yksi naisten pääsarjan ja kaksi on sekaosuutta, joihin juoksijoiksi oli useampia vaihtoehtoja.

emma.halla-aho@kpk.fi

#