perjantai 28.2.2020 | 01:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Himankalaisella urheilijalupauksella lajivalinta vielä edessä – "Uskon, että parin vuoden sisällä yleisurheilusta muovautuu päälajini"

Väinö Venetjoki taitaa niin pyöräsuunnistuksen kuin kestävyysjuoksuun

Emma Halla-aho Lestijoki
To 22.8.2019 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Himanka

Himankalainen Väinö Venetjoki on palannut kotiin reilun viikon mittaiselta pyöräsuunnistuksen MM-kilpailureissulta Tanskasta. Kokkolan Suunnistajia edustavan 19-vuotiaan Venetjoen paras sijoitus tuli keskimatkalta, jossa hän sijoittui kahdenneksitoista. Venetjoki sai edustaa Suomea kaikilla viidellä matkalla: sprintissä, keskimatkalla, pitkällä matkalla, yhteislähdössä sekä viestissä.

– Sijoitukset olivat ihan okei, mutta odotin itseltäni parempia suorituksia. Huolimattomuusvirheitä tuli liikaa useamassa kilpailussa, hän kertoo.

Seuraava tavoite Venetjoella on päästä pyöräsuunnistuksen EM-kilpailuihin, jotka järjestetään lokakuussa. Arvokisoihin hän ei kuitenkaan ikinä aseta itselleen tavoitteita.

– Lähden tekemään parhaani sekä omaa suoritustani ja katson sitten, mihin se riittää, Venetjoki tuumaa.

Pyöräsuunnistuksen arvokisoissa Venetjoki on kerännyt menestystä useampaan otteeseen. Hänen uransa parhaat sijoitukset ovat henkilökohtaisella matkalla seitsemäs sija nuorten EM-kisoissa vuodelta 2017 ja sen lisäksi hän on saavuttanut useita SM-mitaleja. Tämän hetkistä harjoitteluaan Venetjoki kuvaa ammattimaisena, muttei kuitenkaan usko tulevaisuudessa pyöräsuunnistavansa ammatikseen.

– Pyöräsuunnistus on Suomessa aliarvostettu laji. Siinä kulkee niin pienet rahat, ettei pelkästään sillä pystyisi elättämään itseään, Venetjoki toteaa.

Venetjoen urheiluhistoria on monipuolinen: suunnistusta, jalkapalloa, salibandya ja yleisurheilua. Suunnistuksen Venetjoki on aloittanut jo äitinsä kantorepussa. Vuonna 2010, kun Venetjoen pappa menestyi mitaleille pyöräsuunnistuksen MM-kilpailuissa, hän päätti kokeilla myös tätä lajia.

– Pyöräsuunnistuksessa vauhti ja vaaralliset tilanteet veivät minut mukanaan, hän naurahtaa.

Vuonna 2015 Venetjokea kysyttiin edustamaan yleisurheilussa Gamlakarleby IF:ää (GIF). Hän juoksee 800m ja 1500m kilpamatkoja radalla. Aluksi yleisurheilu kuten myös joukkuelajit olivat enemmänkin harjoittelumuotoja silloiselle kilpasuunnistajalle, mutta nykyään tilanne on kääntynyt toisinpäin.

– Suunnistus on hyvä harjoittelumuoto niin yleisurheiluun kuin pyöräsuunnistukseen, Venetjoki toteaa.

Venetjoen mukaan Kokkolassa on todella hyvät mahdollisuudet harjoitella pyöräsuunnistusta, koska aktiivisia sekä hyviä harjoittelumaastoja löytyy paljon. Venetjoen vahvuudet lajissa ovat hyvä ja nopea suunnistus. Omien sanojensa mukaan hän on parhaimmillaan maastossa, jossa on mahdollisimman paljon polkuja, jotta reitin valinta olisi monimutkaisempaa, mutta jossa ei muuten voi pitää niin kovaa vauhtia.

– Annan jonkin verran tasoitusta pyöräilyvauhdissa, joten mitä vaikeampi maasto sitä parempi minulle, Venetjoki tuumaa.

Nuoren lupauksen valmentajana toimii kokkolalainen Tommi Viitasaari. Talvella harjoittelutunteja tulee 13-20 viikkoon. Silloin tavoitellaan määrää, kun taas kisakaudella satsataan nopeuteen. Venetjoen kilpailukausi alkaa huhtikuussa ja päättyy lokakuun lopulla.

– Suunnistuksen ja pyöräsuunnistuksen kilpailukausi on äärettömän pitkä. En keksi mitään muuta lajia, jossa se olisi tätä luokkaa , Venetjoki pohtii.

Kuluvalle kilpailukaudelle Venetjoki laittoi suurimman panoksen kuitenkin juoksuun. Heinäkuussa kun hän tuli valituksi pyöräsuunnistuksen MM-kilpailuihin, täytyi pyöräharjoittelua lisätä enemmän mukaan. Lopullista lajipäätöstä Venetjoki ei ole vielä tehnyt. Hänen mukaansa on vaikea määritellä, mikä on hänen päälajinsa, sillä arvokisakokemusta sekä -menestystä löytyy pyöräsuunnistuksen parista, mutta juoksuun hän panostaa eniten.

– Uskon, että parin vuoden sisällä yleisurheilusta muovautuu päälajini, hän pohtii.

Tällä hetkellä tavoitteena on saada hoidettua myös koulu loppuun. Venetjoki opiskelee neljättä vuotta Kokkolan Suomalaisessa lukiossa ja tarkoituksena olisi saada valkolakki päähän ensi keväänä. Harjoittelun ja opiskelun ohessa Venetjoki tekee töitä myös Suunnistajankaupassa, omien aikataulujensa puitteissa.

– Kyllähän tämä on vaatinut hirveästi joustoa opettajilta, että on saanut yhdistettyä koulun ja kilpaurheilun. Päätin kuitenkin jo lukion alussa suorittavani sen neljään vuoteen, jotta jää tarpeeksi aikaa treenata, Venetjoki tuumaa.

emma.halla-aho@kpk.fi

#