perjantai 28.2.2020 | 13:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Swingin kingit valottaa viihdyttäjien uraa – Toholampilaissyntyinen Matti Hukari kirjoitti neljästä amerikkalaisen viihteen suurmiehestä, joiden elämää sävytti ristiriita

Kaisa Suomala Lestijoki
To 3.10.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sammy Davis jr. ei tiennyt, onko musta vai valkoinen. Jerry Lewis ei koskaan unohtanut venäjänjuutalaista taustaansa ja tuli pintajulkisuuden alla esimerkiksi Israelia. Dean Martin pyrki pitämään etäisyyttä järjestäytyneeseen rikollisuuteen mutta oli sukutaustansa vuoksi aina mafian suojeluksessa. Tony Bennett pysyi uskollisena jazzille vaikka popin ja rockin valtakaudella se vei uran välillä alamäkeen.

Toholampilaissyntyinen Matti Hukari on nivonut samaan kirjaan lyhyet elämäkerrat neljästä pitkän viihdyttäjän uran tehneestä miehestä, jotka ovat tähän asti olleet vain vähän esillä suomenkielisessä tietokirjallisuudessa. Ensimmäinen kiinnostuksen kohde oli Dean Martin, mutta muut artistit nousivat rinnalle pikku hiljaa.

Swingin kingit -nimen keksi Hukarin tytär, jonka mielestä otsikossa piti ehdottomasti olla svengiä. Tyttären idea on pohjana myös pilapiirtäjä Mika Rantasen taiteilemalle kansikuvalle.

– Swing näitä kaikkia tekijöitä yhdistää, Hukari pohti kirjanjulkistustilaisuudessa Toholammin kirjastossa ja määritteli swingin svengaavaksi, big band -taustaiseksi jazziksi.

– Dallapé-orkesteria voisi pitää suomalaistettuna swinginä, hän sanoi.

Oma tausta tanssimusiikissa

Vuonna 1966 syntyneen Hukarin ei olettaisi kuuluvan sukupolveen, jonka mielimusiikkia perinteiset viihdestandardit ovat, mutta häneen musiikkityyli on vedonnut nuoresta asti.

– Olen ehkä ollut lapsesta ja teini-iästä asti ”vanhakantainen”. Vaikutusta on varmaan ollut silläkin, että soitin tanssimusiikkiorkestereissa tuttujen lamppilaisten, muun muassa Porkolan Veijon ja Luoman Heikin kanssa.

Sammy Davis Jr:n Matti Hukari muistaa nähneensä ensimmäisen kerran televisiossa.

– Perhe on pahin -sarjassa oli legendaarinen jakso, jossa Sammy Davis jr. esiintyi omana itsenään ja kohtasi Archie Bunkerin, sarjan rotuennakkoluuloisen päähenkilön. Tuossa ohjelmassa murrettiin ennakkoluuloja, Matti Hukari kertoo.

Kaikilla Hukarin ”Swingin kingeillä” on monipuolinen ura, joka on kestänyt vuosikymmeniä. Tony Bennett konsertoi ja levyttää yhä yli 90-vuotiaana, Sammy Davis Jr. puolestaan aloitti isänsä step-show’ssa tanssijana jo nelivuotiaana ja pakoili kouluviranomaisia koko oppivelvollisuusiän.

– Hän ei käynyt päivääkään koulua, Hukari sanoo.

Dean Martin, syntymänimeltään Dino Crocetti, oli niin elokuvanäyttelijä ja tv-esiintyjä kuin levylaulaja ja Las Vegasin ja Atlantic Cityn kasinokaupunkien suosittu estradiviihdyttäjä. Monipuolisuus yhdistää sekin Hukarin kirjan henkilöitä.

Onko samanlaista pitkän linjan taitoa ja monipuolisuutta nykyajan tähdissä?

– En keksi hyvää esimerkkiä. Mielestäni esimerkiksi Madonnalle räätälöidyt elokuvaroolit ovat olleet aika päälle liimattuja. Tulkitsen tilannetta niin, etteivät tämän päivän esiintyjät ole samalla tavalla ammattitaitoisia – tai mukautuvia.

Matti Hukarille kirjoittaminen on nykyisin merkittävä sivutyö, jota hän tekee elintarviketurvallisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntijana.

– Yövyn paljon hotelleissa, mutta televisiota en ole niissä aukaissut vuoden 2012 jälkeen. Mieluummin luen ja kirjoitan.

#