sunnuntai 12.7.2020 | 19:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

MTK Keski-Pohjanmaan uusi toiminnanjohtaja neuvoo ruokakauppaa: Katsokaa yhdessä asiassa mallia Alkosta

Hannu Lehto
Ti 8.10.2019 klo 10:49 | päivitetty ti 15:25

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

MTK Keski-Pohjanmaan uusi toiminnanjohtaja Jan-Ove Nyman toivoo, että ruokakaupassa tuotteiden tuotantopaikka olisi nykyistä paremmin esillä kuluttajille.

– Kaikkein parhaiten alkuperämerkinnät on meillä esillä Alkossa. Sieltä kannattaisi ottaa ruokakaupankin mallia, hän vinkkaa.

Hänen mukaansa tuottajien aseman parantaminen ei vaadi ruoan kuluttajahinnan muutoksia, sen sijaan hinnoittelulogiikka kaipaa remonttia niin ruokakaupasta kuin elintarviketeollisuudessa

– Ranskassa ruokakauppa on sen verran isänmaallista, että siellä kauppa ottaa suurimmat marginaalit tuontitavaroista. Suomessa tuntuu olevan päinvastoin. Täällä kotimaisista tuotteista halutaan rahastaa enemmän, ja ulkomaiset myydään suhteessa halvemmalla, Nyman kritisoi.

Hän kertoo ärsyyntyneensä kovasti, kun kuuli, miten paljon elintarvikeyhtiö Raisio lahjoittaa Elovena-luomupuuron myynnistä WWF:lle luonnonsuojelutyöhön.

– Summa on suurin piirtein sama, mitä yhtiöllä on varaa maksaa puuroannoksen raaka-aineesta viljelijälle. Eli yhtiöllä on varaa maksaa luonnonsuojelulle suhteessa saman verran kuin varsinaisen raaka-aineen tuottajalle!

Millaisena näet maatalouden Keski-Pohjanmaalla esimerkiksi 10-15 vuoden kuluttua?

– Viime vuosien kehitys jatkuu. Tilat suurentuvat ja osa erikoistuu.

– Tuotteiden markkinakäsitystä tulisi laajentaa entisestään. Meillä tuotetaan maailman puhtainta ruokaa, ja sille luulisi olevan yhä enemmän kysyntää tulevaisuudessa kaikkialla maailmassa.

Agronomi Jan-Ove Nyman, 43, on aiemmin toiminut ruotsinkielisen tuottajajärjestön, ÖSP:n toiminnanjohtajana. MTK Keski-Pohjanmaan vetäjänä hän aloitti tällä viikolla. Nykyinen toiminnanjohtaja Jouni Jyrinki jää eläkkeelle alkutalven aikana.

MTK Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja Atso Ala-Kopsalan mukaan toiminnanjohtajan pestiä haki kymmenen, joista kolme oli mukana haastattelukierroksella.

– Nymanin valintaan vaikutti kokonaisuus, olihan hänellä vastaavaa järjestöosaamista jo kokemuksenakin.

Millaisia tavoitteita järjestö on asettanut uudelle toiminnanjohtajalle?

– Yleensäkin järjestötoiminnan haasteet koskevat meitäkin. Toiminnanjohtajan tehtävänä on järjestötoiminnan koneiston ylläpito ja aktivoiminen. Maatalouden osalta maailma muuttuu ja jatkuvasti pitää olla kehityksessä mukana, Ala-Kopsala sanoo.

Lue myös: Jan-Ove Nyman haluaa rakentaa kaasuautojen tankkausaseman >>

#