tiistai 26.5.2020 | 02:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Palveleva kylä kiinnostaa – jokainen eskolalainen on potentiaalinen Eskola-opas

Kaisa Suomala
Ke 30.10.2019 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kun asuu kylässä, jossa palveluita tuotetaan innovatiivisella tavalla, voi varautua siihen, että kysymyksiä tulee. Tämän on huomannut moni eskolalainen.

Kylän kehittämistä työkseen koordinoiva projektipäällikkö Miia Tiilikainen, huomisesta lähtien myös kyläyhdistyksen toiminnanjohtaja, on kokenut ja huomannut tämän. Siksi hän on ottanut tehtäväkseen antaa eskolalaisille työkaluja toimia Eskola-lähettiläänä: Tiilikaisen kokoamasta diapohjasta voi poimia pohjan esitykselle sen mukaan, mitä Eskolasta ja kylätoiminnan kokemuksista halutaan tietää. Luennointi aiheesta on osa kyläyhdistyksen Opastava Yhteisö -hankkeen toimintaa.

Tiilikainen on itse käynyt kertomassa Eskolan toimintamallista ympäri Suomea ja muuallakin Euroopassa. Yhdistys- ja yritystoiminnan yhdistäminen ja monipuolinen palvelutuotanto kiinnostaa, mutta joitakin kuulijoita se myös hengästyttää. Koulu, päiväkoti, kotipalvelu, ravintola, kioski, teatteri...

– Jotkut parahtavat että tätäkö se kylien tulevaisuus on, onko meidän pakko tehdä tuo kaikki? Vastaan siihen, että voi edetä pehmeästi, askeleittain, toteuttaa sellaisia paloja joita paikallisesti tarvitaan ja pystytään. Ei meilläkään ole kaikki tapahtunut kerralla, Miia Tiilikainen sanoo.

Yritystoiminta on kylien tuottamana vielä hyvin harvinaista. Nyt kuusivuotias Eskolan Kyläpalvelu Oy oli ensimmäinen kylän perustama monipalveluyritys.

– Meillä on yli 130 omistajaa. Mukaan lähtemisen kynnys tehtiin hyvin helpoksi, 60 euron osakemaksu on muuallakin asuville kannattajille helppo tapa olla mukana. Ja se, että olemme yhteiskunnallinen yritys tarkoittaa ettei tavoitteemme ole tehdä voittoa. Se takaa esimerkiksi päivähoitolasten vanhemmille, ettei heidän lapsillaan tehdä bisnestä, Miia Tiilikainen sanoo.

Kyläpalvelu ei itsetarkoituksellisesti kilpaile yksityisten yritysten kanssa, vaan tuottaa niitä palveluja, joita kylältä puuttuu, Tiilikainen tähdentää.

Monipalveluyrityksen toiminnot täydentävät toisiaan ja ovat toisistaan riippuvaisia ja henkilökunta pystyy sijaistamaan ristiin toistensa tehtävissä. Lounasravintola perustettiin ensisijaisesti tuottamaan ruokaa päiväkodille, kotipalveluun ja tuolloisille kotikoululaisille, mutta siitä on tullut taloudellisesti kannattava yksikkö.

Kuusi vuotta täyttänyt yritys on saanut Eskola-talon palvelut pyörimään. Pysähtyä ei kuitenkaan voi, eikä aiota. Kylän elävyyden eteen työskentelee monta eri toimijaa, ja niiden yhteistyötä on koordinoitu aloittamalla yhdistysten yhteiset kokoukset.

Matkailu on seuraava alue, jolla kylä haluaa kohentaa palveluita. Teatteri on tärkein vetonaula. Yksi idea on saada majoitusmahdollisuudeksi karavaanariparkki maauimalan alueelle.

– Nyt, kun Eskola-talo saatu pyörimään, voidaan suunnata huomiota ja voimavaroja taas muuhunkin. Kyläyhdistyksen omistaman kylätalon eli vanhan veturitallin kohennus on seuraava kohde, Miia Tiilikainen kertoo.

#