sunnuntai 20.9.2020 | 19:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Matti Taskilan kolumni: Se on siinä!

To 13.2.2020 klo 08:47 | päivitetty to 08:57

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaikella on aikansa. Niin ihmisen elämällä kuin luonnon ja rakennetun ympäristömmekin kohdalla. Työt ja harrastuksetkin vaihtuvat. Tämä on viimeinen kirjoitukseni tälle palstalle.

Ensimmäinen juttuni paikallislehteen sisälsi saatesanat päätoimittajalle: “Voit laittaa tämän Lestinjokeen tai Lestijokeen”. Silloin lehden nimessä oli keskellä vielä tuo n-kirjain. Ja ihme kyllä, pyydetty koevedokseni löytyi lehdestä. Sen jälkeen olen harvakseltaan jakanut ajatuksiani lukijoille.

Olen kirjoitellut lähinnä luontoon ja harrastuksiini liittyvistä teemoista. Joskus kuvailin ja otin kantaa kouluasioihin - olihan se sydäntäni lähellä. Halu oli kommentoida myös paikallispolitiikkaa ja sen käsittämättömiä kiemuroita, mutta onneksi maltoin mieleni. Yritin asettua lähimmäiseni asemaan ja ajatella, mitä haastava ja ärhäkäs tekstini aiheuttaisi hänelle. Pohdintani seurauksena muutama aihioni kulkeutui delete-näppäimen alle.

Yleensä teksteistäni ei tullut palautetta. Yksi teksti vuonna 2017 kuitenkin yllätti. “Mille alettais”- vaelluskuvaus Haltille, jossa oli mukanamme kymmenen kuukauden ikäinen lapsenlapseni, sai aikaan oikean palautevyöryn. Monet tutut ja tuntemattomatkin viestittelivät tai tulivat tavatessamme kiittelemään kirjoitustani. Se oli koskettanut ja kohahduttanut.

Jatkoin vuosi toisensa jälkeen kirjoittelua, koska yhteistyö päätoimittajan kanssa sujui erinomaisesti. Kiitos, Manna! Manna teki minusta aikoinaan myös monia työhöni ja vastuutehtäviini liittyviä syvähaastatteluja, joiden valmistelussa ihailin hänen yhteistyötaitojaan; olenhan matkani varrella ollut monenlaisen toimittajan grillattavana. Mannan kirjoittamat ajatukseni ja kuulumiseni olen huolella taltioinut. Onpahan jotakin kerrottavaa myös jälkipolville!

Joni, uusi päätoimittaja, on minulle tuttu jo alakoulusta. Välikannuksen koulussa Joni oli todellinen tilastonikkari, joka värkkäsi mitä upeimpia yhteenvetoja urheilusta, myös ihan paikallistason koulujenvälisistä jalkapallo- ja jääkiekko-otteluista. Jo silloin totesin eräässä vanhempainvartissa Jonin vanhemmille, että pojasta tulee toimittaja. Kyllä sen näki jo varhain.

Päätoimittajan vaihtumisen saumakohdassa luovun nyt kolumnistin roolista. Jätän tehtävän hyvillä mielin. Toivotan Jonille menestystä ja voimia tehtävään!

Paavo Noponen päätti aikoinaan Rukan kisojen selostuksen toivotuksella: “Jää hyvästi Kuusamo ja riekot.” Tätä soveltaen näpyttelen viimeiset rivini: “Voikaa hyvin, Lestijoki ja kolumnistit!”

Kiitos ja näkemiin!

Matti Taskila

yhä kannuslainen

#