sunnuntai 9.8.2020 | 07:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kaisa Suomalan pääkirjoitus: Se ei ole mennyt minnekään

Ke 29.7.2020 klo 20:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylihuomenna alkaa elokuu. Se tarkoittaa paitsi sitä, että syksy on vähän lähempänä – ja että naakkoja saa ampua – myös sitä, että sisätiloissakin saa taas järjestää yli 500 ihmiselle tarkoitettuja tilaisuuksia.

Rajoituksen purku ei millään muotoa tarkoita, että syy sen antamiseen, koronaviruksen aiheuttama tavallista suurempi tartuntatautivaara, olisi ohi. Se kertoo vain siitä, että lain mukainen määräyksen voimassaoloaika on mennyt, sillä aluehallintoviranomaiset antoivat rajoitusmääräyksen heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Tartuntatautilaki antaa mahdollisuuden määrätä rajoituksia korkeintaan yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Tilaisuuksia saa edelleenkin järjestää vain, jos siellä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita tartuntojen ehkäisemisestä. Nehän meidän pitäisi jo osata: turvaväli ja käsien pesu. Kättelyt pois, yskäisyt hihaan, flunssassa pysytään kotona.

Tästä huolimatta saamme varautua henkisesti siihen, että tilaisuuksia voidaan joutua perumaan aivan keväiseen tapaan. Tartuntakäyrä on loivassa nousussa mutta nousussa silti, ja jälleen alkanut matkailu lisää riskejä.

Uusia koronapesäkkeitä on esimerkiksi Balkanilla. Viime vuosina nousussa ollut Adrianmeren rantavaltio Montenegro on tällä hetkellä kakkostilalla korona-tartuntojen kasvutilastossa. Pakettimatkoja muun muassa Kroatiaan onkin peruttu.

Lopuksi takaisin naakkoihin. MTK kannustaa viljelijöitä ja metsästysseuroja lyöttäytymään kimppaan ja ampumaan naakkoja lauantaina 1. elokuuta. Päivän tulitus tuskin naakkakantaa suuresti verottaa, mutta tavoite on lisätä linnun ihmisarkuutta, jotta se jättäisi peltojen rehupaalit nokkimatta.

Kaikki eivät tempauksesta pidä. Birdlife Suomen mielestä tappotalkoot eivät ole nykyaikaa.

#