sunnuntai 9.8.2020 | 07:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pentti Untisen mielipide: Vielä Korpelan Voiman yhtymäkokouksesta

Ke 29.7.2020 klo 19:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Huomasin viime Lestijoesta, että lehden vt. päätoimittaja oli lukenut edellisessä Lestijoessa olleen juttuni, mutta ei ollut ymmärtänyt tai halunnut ymmärtää, mitä kirjoitin Korpelan Voiman yhtymäkokouksesta.

Suomala kirjoittaa, että olisi nurinkurista, jos yhtymäkokousedustajien kädet olisi sidottu vain leimamaan kuntayhtymän hallituksen päätösesitykset hyväksytyiksi. Nurinkurista tai ei, yhtymäkokousedustajat ovat kuntiensa edustajia ja toimivat kokouksessa kuntiensa ohjeiden mukaan, ei kokouksen kulun ehdoilla. Mikäli kunta ei ole antanut nimenomaista ohjetta asiassa, tarkoittaa se sitä, että kunta on päätösesityksen kanssa samaa mieltä. En löytänyt Kannuksen kaupunginhallituksen pöytäkirjasta ohjetta, että kaupungin edustajien tulee vastustaa vastuuvapauden myöntämistä. Kokousedustajat eivät saa sooloilla niin tärkeässä asiassa mitä vastuuvapauden käsittely on.

Yhtymäkokouksen päätökset pitää hallintolain mukaan aina perustella. Vastuuvapauspäätöstä ei perusteltu ollenkaan. Kunnallisen toimielimen ilman perusteluita tekemä päätös on hallintolain mukaisesti laiton ja valittamalla päätös tulisi hallinto-oikeudessa kumotuksi. Vastuuvapautta koskevassa asiassa ei suinkaan ollut yhtymähallituksen päätösehdotusta, eikä voikaan olla, vastuuvapauden myöntämistä ehdotti kuntayhtymän tilintarkastaja.

Suomalan mielestä laittomasta päätöksestä tehty oikaisuvaatimus ja valitus on asian jarruttamista. Verkko Korpela teki oikaisuvaatimukset Kannuksen, Toholammin ja Lestijärven viime syksyisistä Korpelan Voimaa koskevista päätöksistä. Omistamalla tai hallitsemalla kiinteätä omaisuutta Verkko Korpela on näiden kuntien jäsen ja sillä oli oikeus tehdä oikaisuvaatimus. Onko Suomala sitä mieltä, että laittomatkin päätökset pitää panna täytäntöön? Vaasan hallinto-oikeus tutkii nyt kuntien tekemiä päätöksistä tehtyjä valituksia, vaikka kunnat vaativat, ettei valituksia tutkittaisi.

Muutoksenhaku kunnallisten toimielinten päätöksiin on tärkeä osa kunnallista demokratiaa. Näyttää siltä, että Kannuksen, Toholammin, Lestijärven kunnat ja Lestijoki-lehden toimitus eivät ole tätä mieltä Korpelan Voimaa koskevien päätösten osalta.

Pentti Untinen

Lestijärvi

Muutoksenhaku kunnallisten toimielinten päätöksiin on tärkeä osa kunnallista demokratiaa. Näyttää siltä, että Kannuksen, Toholammin, Lestijärven kunnat ja Lestijoki-lehden toimitus eivät ole tätä mieltä Korpelan Voimaa koskevien päätösten osalta.

#