sunnuntai 9.8.2020 | 08:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Marjex ja 4H ostavat mustikkaa ja puolukkaa Toholammilla – Marjanostopisteillä on kilpailua, sillä tänä vuonna ostajia on kaksi

Salla Koskela
To 30.7.2020 klo 10:33

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Toholammilla on tänä kesänä kaksi marjanostopistettä, sillä marjoja ostavat tänä vuonna sekä Marjex että 4H. Marjexin työntekijä Aapo Säkkinen kertoi maanantaina, että vielä on ollut Toholammin ostopisteellä rauhallista.

- Poimijoilta olen kuullut, että rannikolla olisi parhaiten marjaa, mutta paikallisia eroja toki on, Säkkinen kertoo.

Marjex myy marjat Arctic International Oy:lle, joka on marjoihin ja sieniin erikoistunut yritys. Marjex ostaa mustikkaa, puolukkaa ja pohjoisessa myös hillaa. Marjat jatkavat Toholammilta matkaansa pakastamoon Sotkamoon. Säkkinen kertoo, että työ marjapisteellä on mukavaa.

- Katos suojaa sateelta hyvin, niin ei haittaa, vaikka olisi huono ilma. Ja kun on rauhallista, niin voi puuhailla samalla jotain tässä ostopisteellä. Toivon mukaan asiakkaita riittää, Säkkinen sanoo.

Hän kertoo, että ostohinta vaihtelee päivittäin.

- Alussa mustikan ostohinta oli 1,70 euroa kilolta, tänään se on 2,10 euroa. Hinta on kaikilla meidän pisteillä sama, Säkkinen kertoo.

Maanantaina oli Toholammilla 4H-yhdistyksen ensimmäinen myyntipäivä. 4H ostaa perkaamatonta mustikkaa ja puolukkaa poimijoilta. 4H:lle keräämiään mustikoita myymään tullut poimija kertoo, että kosteilla paikoilla mustikkaa on hyvin, mutta kuivilla paikoilla ei. Toholammin 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Pajakoski kertoo, että mustikkasato on ollut vaihteleva.

- Sato on kärsinyt keväällä pölyttäjien puutteesta ja kuivuudesta, Pajakoski sanoo.

4H:n ostamat mustikat ja puolukat myydään Kiantama Oy:lle, joka 4H:n marjapistetoimintaa rahoittaakin. Pajakosken lisäksi marjapisteellä työskentelevät seitsemän vuotta 4H-toiminnassa mukana ollut Mimosa Wirkkala ja kesän kerho-ohjauksen tilalle marjapisteeltä töitä saanut Ruut Asiala.

- Mimosa on mun oikea käsi, Pajakoski sanoo nauraen.

Keräämiään marjoja on tullut myymään Aapo Nikula, joka on kerännyt mustikkaa useamman ämpärin.

- 18,9 kiloa, ilmoittaa Mimosa punnittuaan Aapon marjat.

Aapolla on tienaamilleen rahoille jo käyttökohde valmiina.

- Ostan yhden legojutun, hän sanoo hymyillen.

4H kannustaakin nuoria keräämään mustikkaa, sillä yhdistys maksaa kuudelle ensimmäiselle 20 litraa mustikkaa keränneelle alle 29-vuotiaalle nuorelle poimintabonuksen. Ensimmäisenä päivänä mustikan ostohinta 4H:lla on 2,20 euroa kilolta. Toholammilla on nyt toinenkin marjapiste, miltä tällainen kilpailutilanne tuntuu?

- Ei se huoleta. Paljon on kyselyjä tullut jo etukäteen tästä toiminnasta, Pajakoski toteaa.

Hän muistuttaa, että tuotto on poimijoille verotonta tuloa ja myyntipalkkio jää paikalliseen nuorisotyöhön.

- Kilpailutilanne ei huoleta.

Sari Pajakoski

#