torstai 22.10.2020 | 11:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anniina Kortetmaan kolumni Ruotsi-ottelusta: "Maaottelun tunnelma on poikkeuksellinen ja sanoin kuvaamaton"

To 3.9.2020 klo 06:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ruotsi-ottelu, maailman vanhin yleisurheilumaaottelu, jaksaa yhä kiinnostaa katsojia niin kotona kuin paikan päällä kisoissakin.

Vahvat muistot Ruotsi-ottelusta nousevat mieleen jo lapsuudesta, kun linja-autollinen pohjanmaalaisia urheilufaneja, myös oma perheeni, suuntasi kohti Helsinkiä ja Ruotsi-ottelua 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin tapahtumasta jäi vahvasti mieleeni kuuluisat keskipohjalaiset urheilijat, innokas kannustaminen ja pienen lapsen suuri unelma päästä myös itse joskus kilpailemaan Ruotsi-ottelussa suuren yleisömäärän edessä.

Vuonna 2011 sain ensimmäistä kertaa pukea päälleni Karhun sinivalkoisen maajoukkueasun, kun edessä oli 16-vuotiaan urheilijan ensimmäinen Ruotsi-ottelu nuorten sarjassa.

Muistan elävästi, kun kilpailuasun alaosaan etsittiin kiivaasti narua, jolla liian suuri alaosa saatiin pysymään pienen tytön päällä. Tuolloin ottelusta teki ainutlaatuisen se, että kierrosviestin juoksijat pääsivät Olympiastadionille kilpailemaan yhdessä aikuisten maajoukkueen kanssa, kun muut nuorten lajit kilpailtiin Espoon Leppävaarassa.

Oman lisäjännityksensä kisaan loi televisiokamerat ja ensimmäistä kertaa niiden läsnä ollessa juokseminen samalla kun valtava yleisömäärä – etenkin kokemattomalle nuorelle urheilijalle – kannusti katsomosta omiaan. Tunne ja fiilis mikä jo tuolloin Ruotsi-ottelussa kilpailemisesta syntyi, oli erityinen ja ainutlaatuinen.

Helsingin Olympiastadionilla kilpailtiin viimeisen kerran kyseinen ottelu vuonna 2014, jolloin oli aikuisten Ruotsi-otteludebyyttini. Muistan edelleen elävästi, kun kilpailijat kuljetettiin suorituspaikoille stadionin alapuolella sijaitsevan putken kautta, ja putkesta ulos astuessa valospotit ja televisiokamerat kuvasit urheilijoiden esittäytymisen syksyn pimentämällä stadionilla.

Tuo vuosi saattoi olla jopa viimeinen, kun Ruotsi-ottelu kilpailtiin historiallisella Olympiastadionilla.

Vaikka yleisurheilun kiinnostus on vuosien saatossa hiipunut, Ruotsi-ottelu jaksaa yhä vahvasti kiinnostaa niin yleisöä kuin urheilijoitakin. Kilpailun formaatti eroaa tyypillisestä yleisurheilutapahtumasta suuresti, mikä tekee ottelusta täysin erilaisen kilpailutapahtuman.

Suuri mediamyllytys ja joukkueen vahvistaminen erilaisilla sotamaalauksilla ja yhteisillä asusteilla kuuluvat otteluhenkeen. Ruotsi-ottelussa voi aistia joukkueen sisäisen yhteishengen, joka luodaan tiimin yhteisillä kokoontumisilla ja uusien keltanokkakasteella. Samalla myös yleisö on paljon puhuttu kuudes kenttäpelaaja, mikä luo yksilölajin urheilijalle erityisen kokemuksen joukkuehengestä ja tiiminä kilpailemisesta. Verrattaessa Ruotsi-ottelua Euroopan joukkuemestaruuskilpailuihin tai muihin arvokilpailuihin, joissa urheilijat edustavat Suomea sekä yksilönä että joukkueena, on Ruotsi-ottelun yhteishenki aivan ylivertainen. Tunnelma, joka kahden maan vastakkainasettelusta syntyy kilpailustadionille, on poikkeuksellinen ja sanoin kuvaamaton, minkä myös katsojat voivat paikan päällä aistia.

Uskallan myös väittää, että Suomessa kilpailutunnelma on vielä astetta parempi kuin Ruotsissa kilpailtaessa. Ei siis ole ihme, että myös urheilijat haluavat olla edustamassa Suomea Ruotsi-ottelussa, ja paikat ovat yhä erittäin kilpailtuja.

Anniina Kortetmaa

Kannuslaislähtöinen pikajuoksija, joka edustaa Suomea viikonlopun Ruotsi-ottelussa.

#