tiistai 22.9.2020 | 17:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jannika Korvelan kolumni: Kaikkihan sen tietävät

To 10.9.2020 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

En malta olla kirjoittamatta asiasta, josta pidän valtavasti. Kukapa meistä ei haluaisi lisätä aivosolujamme määrää tai saada aikaan rentoutuneen olon. Liikunnan voimaa on vaikea kiistää.

Syksy on uuden aikaa. Koululaiset palaavat opiskelemaan ja lomalaiset töihin. Arki palaa perheisiin. Osa muuttaa opintojen vuoksi uuteen kaupunkiin. Myös liikuntalajien parissa aloittaa syksyllä useita innokkaita harrastajia. Vaikka vallitsevan tilanteen vuoksi tilanne on poikkeuksellinen, vaikuttaa alku ainakin lupaavalta. Pääsemme aloittamaan ja jatkamaan harrastuksiamme.

Kaikkihan sen tietävät, että liikunnalla on runsaasti myönteisiä vaikutuksia kehoon ja mieleen. Piti kuitenkin liikkua yksin aika monta vuotta ennen kuin ymmärsin liikunnan yhden olennaisimman asian. Ryhmässä liikkuminen on todella antoisaa. Taisipa tähän oivallukseen mennä lähes kymmenisen vuotta.

Aloitin alkuvuodesta käymään viikoittain ryhmäliikuntatunneilla. Mielikuvani ryhmäliikunnasta on ollut kutakuinkin seuraavanlainen: heilutellaan vähän käsiä ja jalkoja musiikin tahtiin ja venytellään lopuksi sieltä täältä. Tämä mielikuva päässäni olin päättänyt, että liikkumalla omatoimisesti saan irti itsestäni eniten.

Päätin kuitenkin eräs talvinen perjantai-ilta ilmoittautua jumppaan kokeilumielessä. Jumpan jälkeen jouduin syömään sanani. Jouduin syömään myös koko illan, sillä energiankulutus tällä käsien heilutus -jumpalla oli melkoinen. Lopputulemana jumppasinkin mielessäni lähes koko yön ainakin lihasteni mukaan, sillä kehoni ei rauhoittunut tunnin jumpan jälkeen ennen aamuyötä.

Totean nöyrästi, että tunti oli hieman muutakin kuin käsien ja jalkojen heiluttelua. Tunnin mittainen treeni oli energinen ja ennen kaikkea kannustava. Ryhmähengen ja -energian vaikutusta on mahdoton kiistää mutta se täytyy itse kokea, jotta sen voi ymmärtää. Ryhmässä liikkuessa voit liikkua niin kovaa tai kevyesti kuin haluat. Tämä mielestäni on juuri ryhmäliikunnan ydin. Yhdessä tehden itseään haastaen.

Suomalaisten suosikkiurheilulajeja ovat kävely, pyöräily ja kuntosaliharjoittelu. Kannustan kokeilemaan myös näitä lajeja porukassa. On hienoa huomata, että monella pienemmälläkin paikkakunnilla järjestetään erilaisia ryhmäliikuntatunteja sekä sisällä että ulkona. Mikä onkaan parempaa kuin energinen ulkotreeni hyvässä säässä tai kaatosateessa! Molempia on tullut kokeiltua.

Kaikkihan sen tietää. Jokainen liikuttu askel on terveyden kannalta hyödyllinen. Kun otat askeleen eteenpäin, käytät 54 lihasta. Tätä faktaa en sen sijaan aiemmin tiennyt. Tieto kannustaa itseäni myös jatkossa liikuttamaan näitä 54 lihastani sekä ryhmässä että itsekseen, jotta askeleeni olisivat tulevaisuudessakin kevyitä.

Jannika Korvela

#