tiistai 22.9.2020 | 16:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kannuslaista paikallishistoriaa näkyväksi –  Lauantaina talkoot Hokkarannan sotilastorpan raunioilla

Joni Mäki-Petäjä
Pe 11.9.2020 klo 06:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

K.H.Renlundin museo toimii alueellisena vastuumuseona Keski-Pohjanmaalla. Toiminta-alueeseen kuuluvat Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Lestijärvi, Perho, Toholampi ja Veteli.

– Vastuumuseotoiminta perustuu vuonna 2020 voimaan astuneeseen uudistuneeseen museolakiin. Sen myötä tehtäväkenttämme on laajentunut. Haemme historiallisia kohteita entistä enemmän myös Kokkolan ulkopuolelta, maakunta-amanuenssi Pirkko Järvelä ja arkeologi Lauri Skantsi K.H.Renlundin museosta kertovat.

Tuorein jalkautumiskohde löytyy Kannuksen Junkalantieltä, Hokkarannasta. Lestijoen rannalla on vanhan sotilastorpan rauniot. Sotilastorppa oli Ruotsin suurvalta-aikana ruotuarmeijan sotilaille palvelusajaksi myönnetty torppa.

– Ensi lauantaina järjestämme kaikille avoimen kulttuuriympäristön hoitopäivän. Tavoitteenamme on puhdistaa rauniot ja sen lähiympäristö pienistä puista, pensaikosta, risuista ja heinästä niin, että se erottuu maastossa paremmin ja säilyy varmemmin tulevillekin sukupolville, Järvelä ja Skantsi selventävät.

Mukaan kannattaa ottaa viikatteita, sahoja ja muita tarpeellisia työkaluja. Viikatteen teroittamiseen on luvattu opastusta. Kahvitkin on talkooväelle luvassa.

Jokirantatontin, jossa torpan rauniot ovat omistaa kannuslainen Juha Tainio. Niin ikään kannuslainen Tapani Salomaa on tulossa myös talkoisiin. Tainiolla ja Salomaalla yllättävää yhteistä, mikä on tullut esille historiaharrastuksen myötä.

– Tuoran tuoramme ovat olleet samassa Lohtajan komppaniassa, miehet naurahtavat

1700-luvulla rakennettu sotilastorppa oli vielä pystyssä Tainion nuoruudessa, mutta sittemmin se on purettu 1970-luvulla, kun Tainio oli jo muuttanut Ruotsiin. Tätä nykyä hän asuu jälleen Kannuksessa.

Yhtenä järjestäjänä on myös Kannuksen ja Toholammin kansalaisopisto, jonka kurssia Tainio myös vetää.

– Unohtuneiden sotilaiden muistolle on istutettu tontille kuusia, jotka myydään joulukuusina muutaman vuoden päästä, mutta nyt taimia pitää hoitaa. Näihin talkoisiin voi myös osallistua ja varata oman ”soldat Grans julgranin”.

Syksyn toisella kurssijaksolla tarkastellaan Kannuksen paikannimiä, asutushistoriaa, murresanoja kivi- ja pronssikauden perspektiivistä. Ruotsin vallan ajan ruotuja, Itä-Pohjan rykmentin toisen majurin komppania Suomen sodassa v. 1808-1809 tapahtumia ja miten kävi Lohtajan komppanian sotilaille sen jälkeen.

Kurssilla kerätään myös siirtolaisuuteen liittyviä muistoja Kannuksen lähtijöistä ja tänne tulleista muuttajista.

#