torstai 22.10.2020 | 12:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Varamies pakinoi: Vaalien virittelyä

La 10.10.2020 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kunnallisvaalit tulevat. Ehdokkaita tarvitaan ja etsitään. Oletko valmis?

Kokeneen kunnallispoliitikon puheesta nappasin lauseen: ”Täytyy tuntea lainsäädäntö.” Asiayhteydestä irrotettunakin sanominen on täyttä asiaa. Näkymät ovat monia, monimutkaisia, tulkinnanvaraisia, ja totuudesta ei tiedä näkeekö naaman vai takaraivon. Tuntemisen vaatimus koskee myös alempiarvoisia säädöksiä ja sääntöjä.

Alamaisen mahdollisuudet vaikuttaa lain säätämiseen ovat lähes olemattomat. Voi vain kuunnella mitä ylhäältä annetaan ja toivoa, ettei äänen saaneen kansanedustajan käytös olisi hävettävää ja joutuisi katumaan kopin yksinäisyydessä piirrettyä väärää numeroa.

Lainsäädäntö on tunnettava, että sitä pystyy noudattamaan, kiertämään ja rikkomaan.

Lain noudattaminen useimmiten onnistuu, vaikka sitä ei tuntisikaan. Yleensä riittää, kun erottaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän eikä tahallaan tee pahuutta tai revi katekismusta.

Lain kiertäminen on kivaa. Siihen antaa mahdollisuuden säädösten tulkinnanvaraisuus, joka ilmenee eri oikeusasteiden toisistaan poikkeavissa päätöksissä. Alamaiselta onnistunut lain kiertäminen vaatii säädösten ja niiden hengen laajaa tuntemusta ja jaloja ominaisuuksia, kuten älykkyyttä, luovaa ajattelua, virheiden selittämistä parhain päin ja anteeksi antamista muillekin kuin itselleen. Hyvin selitetty voi olla myös palkitsevaa verotuksen yhteydessä.

Lain rikkominen on pahaa, vaikka säädösten nojalla annetut määräykset voivat olla järjettömiä, kuten kielto käyttää ammuttuja valkoposkihanhia ravinnoksi. Hanhien jättäminen pellolle punainen nauha koivissa odottamaan hautaamista tai polttamista on luonnon häpäisyä.

Kunnallisvaaleihin liittyen kuntalain rikkominen on aina ajankohtaista. Kannuksessa sillä on ainakin kahden vaalikauden mittaiset perinteet. Teknisten palveluiden lautakunnan pesään munitusta toimitusjaostosta kehittyi käenpoikanen, joka veti kitaansa rahaa tulematta kylläiseksi ja ulosti säädöksistä piittaamattomia päätöksiä. Kuntalain valtuustolle antama oikeus jaostojen asettamiseen laajennettiin hallintosääntöä muuttamalla kaupunginhallitukselle ja lautakunnille. Näin vastuu lain vastaisista päätöksistä siirrettiin luottamushenkilöille, joille valmistelijan miellyttäminen ja nuoleminen oli tärkeämpää kuin lain noudattaminen.

Tapoihini ei kuulu viranhaltijoiden nuoleminen. Sopinee kysyä, siirtyykö vastuu lain vastaisista päätöksistä äänestäjille, kun luottamushenkilöt eivät perehdy asioihin ja hyväksyvät valmistelijan vääriin tietoihin perustuvat ehdotukset. Historian tunteminen auttaa nykypäivän ymmärtämistä. Ymmärrystä ja kykyä itsenäiseen ajatteluun toivoisi löytyvän, kun uudet ehdokkaat virittävät äänestäjille syöttikoukkuja.

#