torstai 22.10.2020 | 12:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kannuksen valtuusto piti veroprosentin ennallaan – ylijäämästä huolimatta perättiin tarkkaa taloutta epävarmassa tilanteessa

Kaisa Suomala
Ma 12.10.2020 klo 20:25

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

KANNUS

Kannuksen valtuusto kävi kohtuullisen vilkkaat keskustelut tuloveroprosentin määräämisestä ja kaupungin hyvinvointiraportista, mutta molemmat hyväksyttiin esityksen mukaisina ilman äänestyksiä.

Eero Pihlajaniemi (kesk.) toi esille ajatuksen tuloveron laskemisesta kaupungin osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä. Ensimmäiseen valintansa jälkeiseen valtuuston kokoukseen osallistunut kaupunginjohtaja Jussi Niinistö esitteli osavuosikatsauksen, joka näytti tässä vaiheessa huomattavasti budjetoitua isompaa ylijäämää: ennuste on jopa 800 000 euroa plussaa, kun talousarvio tehtiin 70 000 euroa ylijäämäiseksi.

Tuloja ovat tuoneet muun muassa valtion kunnille valtionosuuksina suuntaama koronapaketti ja tuulivoimaloiden kiinteistövero, investointimenoja puolestaan vähentänyt rakennushankkeiden viivästyminen. Lainakanta on pysynyt korkotason vuoksi entisellään.

– Onko hallitus miettinyt, että nyt olisi mahdollisuus puolenkin äyrin pudotukseen veroprosentissa? Siitä saataisiin melko hyvä potku tulevalle kymmenvuotiskaudelle. Kun tuulivoimalat ovat tuoneet kiinteistöverotuloa, se hyvä jakautuisi nyt kaikille kannuslaisille sillä puolen äyrin pudotuksella. Tämä ei ole vielä esitys, mutta jos ajatus saa kannatusta, miksei tätäkin voisi tehdä, Eero Pihjalaniemi sanoi.

Pihlajaniemi ei saanut vastakaikua oikeastaan miltään puolelta salia. Valtuuston puheenjohtaja Mari Kerola muistutti, että viimeksi valtuutettujen kokoontuessa on puhuttu talouden tasapainottamisesta.

Muun muassa SDP:n Ari Huuki ja Raimo Märsylä, keskustan Anja Törmä ja Olli Joensuu sekä perussuomalaisten Lasse Lehtinen ja Manolis Huuki pitivät puheenvuorot esitetyn entisen verotason säilyttämisen puolesta.

– Olisin erittäin varovainen tässä vaiheessa talouden suhteen. Jos tulos nyt näyttää 800 000 euroa plussaa, niin hetki sitten se oli miljoonan miinuksella. Se vähän hämää nyt, kun valtio jakaa rahaa kuin suokuokalla, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli Joensuu sanoi.

Anja Törmä muistutti, että koronamenot ovat täysin ennakoimattomia, ja yksikin hyvin kallis hoito voi tuoda valtavan lisälaskun.

Valtuusto määräsi tuloveroprosentiksi saman kuin edellisvuonna, 21,5 prosenttia. Myös kiinteistöveroprosentit pidettiin ennallaan, mutta niistä ei edes keskusteltu.

Hyvinvointiraportin käsittelyn yhteydessä esiin nousi huoli ikääntyneiden etäpalveluista ja toisaalta lasten terveydestä. Anja Törmä (kesk.) harmitteli sitä, että ikääntyneille tarjotut liikunnan etäohjaukset oli lopetettu.

Kaupunginjohtaja Jussi Niinistö sanoi, että maksuttomia etäjumppia oli järjestetty hankerahalla, mutta ne olisivat pitempään jatkettuina voineet vääristää kilpailua, koska yksityiset palveluntarjoajat järjestävät Kannuksessa samankaltaista toimintaa.

Piia Rautiola (kesk.) nosti esiin huolestuttavan havainnon, jonka mukaan moni neljäs- ja viidesluokkalainen kokee terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi.

– Ihan käsittämätön nousu ja lähes kolminkertainen määrä naapurikuntiin verrattuna. Samalla samassa ikäryhmässä itsensä yksinäiseksi tuntevia on lähes kaksinkertaisesti Keski-Pohjanmaan keskiarvoon verrattuna.

Kannuksen valtuusto kokoontui ilman yleisöä. Kokousta oli mahdollisuus seurata yleisötilassa ja verkossa paikallis-TV:n lähetyksen kautta, mutta siinä oli katkos kokouksen keskivaiheilla. Puheenvuorot pidettiin omilta paikoilta salissa liikkumisen välttämiseksi – myös Manolis Huukin ensimmäinen puheenvuoro perussuomalaisten ryhmän jäsenenä.

Kokoukselle jätettiin kolme valtuustoaloitetta, kaikki keskustan riveistä: tuntiperusteisesta päivähoitolaskutuksesta, koulujen ja varhaiskasvatuksen ruokahävikin vähentämisestä ja nopeiden tietoliikenneyhteyksien varmistamisesta kaikille kuntalaisille.

#