keskiviikko 20.1.2021 | 08:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokataan kotimaista – MTK:n valtakunnallinen kampanja tuo lähiruoan merkityksen kahdeksasluokkalaisten tietoisuuteen

Joni Mäki-Petäjä
To 26.11.2020 klo 13:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto eli MTK on tehnyt Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmallin kahdeksasluokkalaisille.

Kannuksen MTK lahjoitti Juhani Vuorisen koululle ruokakassit, jotka olivat täynnä kotimaista lähiruokaa.

–  Mallin tavoitteena on lisätä nuorten kiinnostusta ruoanvalmistukseen sekä parantaa heidän ruoanvalmistustaitojaan. Samalla malli tutustuttaa oppilaat suomalaiseen ruokaan ja ruuantuottajiin, MTK Kannuksen puheenjohtaja Jari Orjala ja sihteeri Hanna Salmen kertoivat.

KotitalousopettajaEija Heikkilä otti kotitalousopiskelijoiden kanssa ilolla vastaan lahjoituksen.

– On hyvä pitää esillä ruoan kotimaisuutta. Koululaiset osaavat arvostaa ruokaa ja ruoanlaittoa. Se näkyy muun muassa siinä, että yhä useampi valitsee kotitalouden valinnaisaineeksi yläkoulussa, Heikkilä sanoi.

Kahdeksasluokkalainen Anna Lukkarila myöntää, ettei aina tule katsottua eri tuotteita ostaessa, onko se tuotettu Suomessa.

– Siinä varmasti voisi olla tarkempana jatkossa. Kyllä kotimaisuutta on hyvä pitää esillä, Lukkarila tuumii.

Erityisesti kahdeksasluokkalaisten mieleen oli kannuslaisten Sakari ja Anne Isohannin tilalta saatu naudanliha.

– Kotimainen ruuantuotanto on tarkasti säädeltyä ja huolellista pellolta pöytään, kauppaan tai ravintolan saakka. Suomalainen ruoka ei sisällä hormoneja tai lääkejäämiä. Suomessa ei anneta lihaksia kasvattavia hormoneja tuotantoeläimille kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa, MTK:lta kerrotaan.

Lisäksi kasvinsuojeluaineiden käyttömäärät ovat vähäisiä. Suomalainen ruokaketju on myös läpinäkyvä ja jäljitettävää, eli kuluttaja voi helposti ottaa selville, missä esimerkiksi kananmunat tai jauheliha on tuotettu.

Korona-aika on tuonut entistä enemmän esille myös ruoan huoltovarmuuden.

– Ruokakasvatus onkin koko ajan yhä tärkeämpää, sillä lasten ja nuorten ymmärrys ruuasta ja sen matkasta pellolta ruokapöytään on heikentynyt samalla, kun ruuan valmistaminen alkuperäisistä raaka-aineista on vähentynyt. Myöskään ruuan vaikutusta ympäristöön, terveyteen ja hyvinvointiin ei aina ymmärretä riittävästi.

MTK:n Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmalli on tehty kotitalousopettajille helpoksi toteuttaa. Paikallinen MTK-yhdistys toimittaa ruokakasvatusmallin materiaalin, hankkii kotimaisia raaka-aineita ja vie ruokakassin kotitalousopettajalle.

Suomalainen ruoka ei sisällä hormoneja tai lääkejäämiä.

Raumankarin Kasit kotimaan makumatkalla

MTK on järjestänyt Kokkaa Kotimaista -kampanjan kahdeksasluokkalaisille. Sen tarkoituksena on lisätä nuorten kiinnostusta ruoanvalmistukseen ja parantamaan omia ruoanvalmistustaitoja. Samalla oppilaat saavat lisää tietoa suomalaisesta ruoasta, ruoantuottajista ja miten ruoka pääty tuottajilta kuluttajille. Tähän kampanjaan raaka-aineet Raumankarin koululle saatiin Himangan MTK:lta.

Raumankarin koulun oppilaat kokkasivat pääruuaksi naudan sisäpaistia Hasselbackan juureksilla ja karamellisoiduilla sipuleilla. Jälkiruokana oli vadelmaista kääretorttuleivosta suolakinuskikastikkeella.

Kävimme katsomassa heidän kokkailujaan ja luokassa oli hyvä tunnelma. Kokkaus oli iloista ja ruoat onnistuivat erinomaisesti. Haastattelimme Annia ja Aamua kokkauksen yhteydessä.

He kertoivat, että on mukavaa olla osa kampanjaa, koska oppii uutta ja sai kokata laadukkaista raaka-aineista. Raaka-aineita oli enemmän kuin tavallisesti ja he saivat kokata jotain erikoisempaa kuin normaaleilla tunneilla. Ruoasta heille jäi mieleen, että se on Suomessa tuotettua, laadukasta ja turvallista.

Anneli Vähäkangas ja Erica Mykkänen

Raumankarin koulun 9.lk

#