keskiviikko 20.1.2021 | 09:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keski-Pohjanmaalla siirryttiin sunnuntaina koronavirusepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen – Uusi taso tuo mukanaan runsaasti suosituksia: Katso toimintaohjeet tästä

THL vahvisti sunnuntaina iltapäivällä Kalajoen kuudennen koronavirustartunnan.

Vili Ruuska, Riikka Sipilä
Su 29.11.2020 klo 14:24 | päivitetty su 19:26

Keski-Pohjanmaalla on siirrytty koronaepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä totesi asian sunnuntaina.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella on viime viikkojen aikana todettu runsaasti koronavirustartuntoja ja laajoja altistumisia. Sunnuntaina Soiten alueella on todettu yksi uusi positiivinen koronavirustartunta.

Tartuntojen määrä viimeisen 14 vuorokauden aikana on 26. Samalla ajanjaksolla ilmaantuvuus on 33 tapausta 100 000:ta asukasta kohti. Koronavirustesteistä noin prosentti on positiivisia.

Kaksi koronavirustartunnan saanutta on sairaalahoidossa Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Yhteensä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu 135 koronavirustartuntaa.

Koronavirustartuntojen lisääntymisestä huolimatta tartuntaketjujen jäljitys alueella on onnistunut hyvin. Viimeisen kolmen viikon aikana jäljitettävyys on ollut 100 prosenttia.

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä antoi tukun kokoontumisiin ja harrastustoimintaan liittyviä suosituksia. Suositukset tulevat voimaan 29.11.2020 ja ovat voimassa 21.12.2020 saakka.

Yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei tulisi järjestää. Tätä pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Kaikkien tarpeettomien yksityistilaisuuksien järjestämistä pyydetään välttämään.

Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa suositellaan, että ajalla 30.11.–21.12. keskeytetään kaikenlainen sisätiloissa tapahtuva, yli 20 hengen ryhmissä tapahtuva harrastustoiminta. Tämä suositus koskee esimerkiksi joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoimintaa, kuorotoimintaa ynnä muita sisätiloissa harrastettavia harrastuksia.

Suositus ei koske sellaista aikuisten harrastustoimintaa, jossa osallistujien turvavälit säilyvät koko harjoituksen ajan. Mahdollisuuksien mukaan harrastukset kannattaa siirtää ulos.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua, kunhan turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioidaan. Ottelu- ja turnaustoiminta suositellaan kuitenkin järjestettäväksi ilman yleisöä. Kaikkea tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään.

Aiemmin annetut suositukset ovat yhä voimassa. Sellaisia ovat etätyösuositus ja laaja maskisuositus. Ohjeita ja suosituksia tarkennetaan 2.12.2020.

Keski-Pohjanmaalla on siis siirrytty koronaepidemian kolmiportaisen asteikon keskimmäiselle pienalle. Tautitilanne on pahentunut nopeasti alueella.

– Syksy – varsinkin marraskuu – on ollut (tartuntojen osalta) selvästi aktiivisempaa aikaa kuin maalis-huhtikuu. Nyt testataan paljon enemmän, jäljitystyötä on enemmän, tapausmäärätkin ovat isommat. Keväällä oli loppujen lopuksi vain muutamia tapauksia, Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen vertailee.

Onko teillä ennustetta siitä, miten tilanne kehittyy joulukuussa?

– Toivotaan, että virusta saataisiin jarrutettua niin meillä kuin muuallakin, jotta päästäisiin viettämään joulua paremmissa merkeissä. Siihen päätökset pohjaavat. Yritetään hoitaa homma kotiin.

Testimäärät ovat olleet 300 testin luokkaa päivittäin alkuviikolla. Tuolloin testaus ruuhkautui hivenen, sen jälkeen "on vetänyt hyvin".

– Edelleen kiireellisten näytteiden vastausaika on alle vuorokausi. Kokkolasta Ouluun lähteviin testeihin Pohjois-Pohjanmaan muuttunut tilanne on heijastunut vähän. Oulun-testit voivat viivästyä, ettemme saa vastauksia kahden vuorokauden sisällä, Rahkonen kertoo tulosten saatavuudesta.

Kansan kollektiivista koronaväsymystä on valiteltu julkisuudessa ja sen ulkopuolella. Aivan oma lukunsa lienevät ne sairaaloissa työskentelevät ammattilaiset, jotka ovat tehneet koronan vastaista taistelua eturintamassa kahdeksan kuukautta. Tuskin on hirveästi kyselty, kiinnostaako vai ei. Lisää työtä tuntuu tulevan.

Onkin kysyttävä Rahkoselta: kuinka lujilla henkilöstö on?

– Onneksi olemme tehneet varautumistoimenpiteitä. Pystymme kierrättämään hoitajia, jotta painetta saadaan tasoitettua. Talvesta voi tulla pitkä – totta kai se kuormittaa, Rahkonen myöntää.

Keskipohjanmaan levikkialueen kunnat kuuluvat useampaan kuin yhteen sairaanhoitopiiriin. Pohjois-Pohjanmaalla ollaan epidemian leviämisvaiheessa. Tartuntojen määrä alueella on lisääntynyt merkittävästi edeltävän viikon aikana.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto valmistelee parhaillaan tartuntatautilain mukaista päätöstä kokoontumisrajoituksista. Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän suosituksen mukaan sellaiset yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kiellettäisiin, joihin osallistuu yli 10 henkeä.

– Alueellinen koordinaatioryhmä linjaa suosituksista, mutta päätökset esimerkiksi julkisten tilojen, kuten kirjastojen ja uimahallien sulkemisesta tekee lopulta kunta, koordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juha Korpelainen sanoo.

Sekä koordinaatioryhmän suositusten täytäntöönpanosta että aluehallintoviraston päätöksestä tiedotetaan tiedotustilaisuudella tiistaina 1.12. Koordinaatioryhmän suositukset astuvat kuitenkin voimaan välittömästi, jo sunnuntaista lähtien.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on todettu yksi uusi koronavirustartunta sunnuntaina iltapäivään mennessä. Näytteitä tosin on otettu niin paljon, että vastausten saamisessa on pientä viivettä. Uusia tartuntoja voi vielä ilmetä sunnuntain aikana.

Uusi tartunta ei liity aiempiin ketjuihin, ja jäljitystyö on käynnissä. Kallion alueella on havaittu neljä tartuntaketjua: Nivalan, Ylivieskan, Sievin ja Raudaskylän kristillisen opiston tartuntaketjut. Kallioon kuuluvat Ylivieska, Alavieska, Nivala ja Sievi.

Sen lisäksi Kalajoella THL vahvisti sunnuntaina iltapäivällä kaupungin kuudennen koronavirustartunnan.

Vaasan sairaanhoitopiiri on pysynyt nelisen viikkoa epidemian kiihtymisvaiheessa oltuaan sitä ennen epidemian leviämisvaiheessa.

Kuluvan vuorokauden aikana Vaasan sairaanhoitopiirissä on havaittu neljä uutta koronavirustartuntaa. Sairaanhoitopiiri tosin muistuttaa verkkosivuillaan, että testitulosten saannissa on viivettä. Yhteensä tartuntoja on noteerattu 1 089. Keskipohjanmaan levikkialueesta Vaasan sairaanhoitopiiriin kuuluvat Pedersöre, Pietarsaari, Luoto ja Uusikaarlepyy.

Tässä vielä THL:n koronakartalle nousseet Keskipohjanmaan levikkialueen kunnat tartuntamäärineen. Kartalla ei näy sellaisia kuntia, joissa ei ole todettu vähintään viittä koronavirustartuntaa. Tiedot voivat päivittyä takautuvasti.

Keskipohjanmaan levikkialueen kunnat THL:n koronakartalla, tilanne sunnuntaina 29.11.:

Kalajoki: 6

Kaustinen: 11

Kokkola: 40

Kruunupyy: 38

Lestijärvi: 6

Nivala: 16

Oulainen: 8

Pedersöre: 42

Pietarsaari: 63

Reisjärvi: 12

Sievi: 5

Uusikaarlepyy: 29

Veteli: 5

Ylivieska: 24

//29.11. kello 14.27 Päivitetty juttua.

//29.11. kello 14.34 Täydennetty juttua suosituksilla. Muokattu otsikkoa.

//29.11. kello 14.59 Täydennetty juttua infektioylilääkäri Marko Rahkosen kommenteilla.

//29.11. kello 15.04 Lisätty kuntakohtaiset tartuntamäärät juttuun sekä Kalajoen vahvistettu tartunta.

//29.11. klo 15.33 Lisätty suositukset kokoontumisiin ja harrastustoimintaan Soiten alueella.

//29.11. klo 16.31 Lisätty suositukset kokoontumisiin ja harrastustoimintaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Fakta

Suositukset kokoontumisiin ja harrastustoimintaan Soiten alueella

Soiten alueelle 29.11.2020 annetut tarkennetut suositukset kokoontumisiin ja harrastuksiin tulevat voimaan heti ja ne ovat voimassa 21.12.2020 saakka. Ohjeita ja suosituksia tarkennetaan keskiviikkona 2.12.2020.

Yksityistilaisuudet

Suositellaan, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Kaikkien tarpeettomien yksityistilaisuuksien järjestämistä pyydetään välttämään.

Harrastustoiminta

Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa suositellaan, että ajalla 30.11.-21.12. keskeytetään kaikenlainen sisätiloissa tapahtuva, yli 20 hengen ryhmissä tapahtuva harrastustoiminta (esim. joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta, kuorotoiminta sekä kaikenlaiset muut sisätiloissa toimivat harrastukset). Suositus ei koske sellaista aikuisten harrastustoimintaa, jossa osallistujien turvavälit säilyvät tosiasiallisesti koko harjoituksen ajan. Mahdollisuuksien mukaan harrastukset kannattaa siirtää ulos.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelu- ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä.

Matkustaminen

Suositellaan välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista.

Aiemmin annetut suositukset

Soite muistuttaa myös edelleen voimassa olevista etätyösuosituksesta sekä laajasta maskisuosituksesta.

Pikkujouluja suositellaan vietettäväksi etätapahtumina, maskisuojauksin ja asiaankuuluvin varotoimin järjestettynä.

Noudatetaan huolellisesti Soiten yksiköissä voimassa olevia vierailurajoituksia ja huolehditaan turvallisuudesta vierailujen yhteydessä.

Hakeuduthan testaukseen lievissäkin oireissa.

Suositukset koko Pohjois-Pohjanmaalle

Suositukset astuvan voimaan välittömästi ja ovat voimassa 18.12. asti.

Suositukset viranomaisille: Yleisötilaisuudet ja julkiset tilat

Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Suljetaan kuntien päätöksillä kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat, mutta turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin.

Suositukset väestölle, toiminnan harjoittajille sekä opetuksen järjestäjille:

Maskisuositukset (koskee yli 15-vuotiaita)

Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä.

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.

Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa

Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)

Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa

Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista.

Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Ryhmäharrastustoiminta

18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta alle 12-vuotiaiden osalta voi harkinnan mukaan jatkua. 12-17 vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnan jatkamisen suhteen tulee käyttää erityistä harkintaa. Jos harrastustoimintaa ei keskeytetä, tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnan jatkumisen osalta kunnat tekevät lopulliset päätökset.

Julkiset tilat

Toiminnanharjoittajia pyydetään keskeyttämään hallinnassaan ja määräysvallassaan olevien julkisten tilojen käyttö.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ohjeistusta.

Opetuksen järjestäminen

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, vapaan sivistystyön oppilaitokset (yli 15-vuotiaiden osalta), ammattikorkeakoulut, ja yliopistot siirtyvät etäopetukseen. Suositus koskee sekä julkisia ettäyksityisiä toimijoita. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.

Etätyösuositus

Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti

Etäkokouskäytännöt

Siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.