sunnuntai 24.1.2021 | 17:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Turkisbisneksellä valoa tunnelin päässä? Ala kehittää koronarokotetta minkeille ja suomensupeille, haluaa varmistaa kotimaisen elinkeinon tulevaisuuden

Katariina Poranen
Ti 12.1.2021 klo 09:49 | päivitetty ti 09:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR ja Helsingin yliopiston tutkijat kehittävät minkeille sekä suomensupeille koronavirusrokotetta. Tavoitteena on saada tuotantoeläimiä suojaava rokote laajaan käyttöön ja jakeluun mahdollisimman pian.

Koronatauti uhkaa myös tuotantoeläinten terveyttä.

– Sen leviäminen maatalouden, turkiselinkeinon ja Suomen luonnonvaraisten eläinten piirissä on pyrittävä ehkäisemään ennalta mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti heti, kun siihen on tekninen valmius. Tämä voi vaatia poikkeuksellisia, erittäin nopeita toimia kuten olemme ihmisrokotepuolella nähneet, sanoo Helsingin yliopiston uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen.

Sirosen johtajan tutkijaryhmän työ pyrkii kokonaisvaltaiseen koronaviruksen leviämisen torjuntaan Suomessa. Turkiseläinlajeista erityisesti minkki ja suomensupi ovat alttiita koronainfektiolle.

– Suomalaiset ovat vastuullisesti omalla toiminnallaan reagoineet uuden koronaviruksen aiheuttamaan uhkaan ja ihmisten rokotukset ovat onneksi jo käynnissä. Nyt kehitämme FIFURin kumppaniverkoston kanssa toimivaa eläinrokotetta, jotta turkiseläinkasvatuksen turvallisuus voidaan varmistaa myös vuosiksi eteenpäin, toteaa FIFURin toiminnanjohtaja Marja Tiura.

Turkistuottajat ovat torjuneet koronaa tarhoillaan keväästä lähtien menestyneesti. Tuottajien mukaan minkkien koronatestien tulokset ovat olleet negatiivisia, eli suomalaisilla turkiseläintiloilla ei ole toistaiseksi todettu koronaa.

Toiminnanjohtaja Marja Tiura toteaa, että koronan torjuntaa jatketaan turkistarhoilla kaikin voimin.

– Tanskassa tehtiin viime syksynä hätiköity päätös lopettaa maan minkit ja siten alan perusta Tanskassa. Rokotehankkeella pyrimme vastuullisesti varmistamaan Suomen elinkeinon menestystä nyt, kun turkisnahkojen hinnatkin ovat osoittaneet nousun merkkejä, Tiura sanoo.

#