lauantai 17.4.2021 | 09:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Liisa Ängeslevän kolumni: Ei käynyt kuinkaan

To 1.4.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jostain syystä muistan sen kohdankin Ullavan ja Kaustisen välillä, missä äitini kysäisi, että tykkäänkö työstäni. Aikaa kesäisestä ajelusta on jokunen vuosi, mutta muistan miettineeni vastausta hetken aikaa ja sanoneeni sitten, että tykkäänhän minä. Ja että luulen, että tykkäisin, vaikka tekisin jotain muutakin jossain muussa paikassa.

Olen sitä ikäpolvea, joka on kasvatettu niukoilla kehuilla, etten vain turhaan ylpistyisi. Varmaan siksi äidin vastaus olikin niin merkityksellinen. Hän kun arveli minun olevan sen luontoinen, että niin varmaan olisinkin. Löytäisin hyvät puolet työstä kuin työstä. (Ja kyllä nyt hävettää tämmöinen itsekehu.)

Kävisikö lieventävästä asianhaarasta, että viisas ja fiksu tätini arveli elämäntehtäväkseen olla piristyksenä viisasten maailmassa. Voiko niillä geeneillä olla kovin pessimisti? Kysyn vaan.

Asia nousi mieleeni siinä kohtaa, kun maaliskuun toisella viikolla määrättiin taas tiukempia koronarajoituksia, kaavailtiin lisärajoituksiakin ja päätettiin kuntavaalien siirtämisestä. Pahan mielen ilmaukset oikein räjähtivät ilmoille ja minä olin melko kysymysmerkkinä.

Totta puhuen tiukemmat rajoitukset eivät hirveästi minun elämääni osu. Johan tässä on vuosi kotoiltu, tallusteltu kyläteitä vaihtelevalla innolla, puhuteltu naapurit enimmäkseen pihalla ja käyty harvakseltaan kaupassa. Aion jaksaa vielä hetken, vaikka mielelläni kävisinkin joskus konsertissa tai teatterissa, jopa ulkona syömässä tai vaikka terassilla.

Harvoin on toisessa taloudessa ollut kaveri tähänkään asti ollut lenkkiseurana, voin siis hädän hetkellä ottaa vaikka kuvayhteyden puhelimella mahdolliseen lenkkiseuraan. Olen tähänkin asti tuupannut kuvia kavereille niin matkan varrelta kuin kotoisesta koekeittiöstäkin.

Ja ne vaalit, hei haloo, edellisetkin kuntavaalit siirrettiin ja kuinka kävi. Ei kuinkaan. Kuka edes muistaa, että silloin odotettiin kuukausikaupalla, että olisi saatu samalla käytyä maakuntavaalit. Ei saatu. Nyt äänestetään kesällä, jolloin ainakin riskiryhmät ovat saaneet rokotteen koronaa vastaan.

En nyt hirveästi lähtisi moittimaan maan hallitusta, poliitikkoja, STM:öä tai THL:kaan. Nehän ovat yrittäneet vain pitää meidät hengissä ja terveenä parhaan kykynsä mukaan. Ei ainakaan minulta olisi parempaa viisautta löytynyt, vaikka olenkin hyvä antamaan muille ohjeita.

En tiedä olisinko pystynyt myöskään parempaan ja selkeämpään viestintään. Noilla viranomaisilla ja poliitikoilla kun on poloisilla se ongelma, että ihan varmaa tietoa ei oikein ole. Pitää vaan yrittää tehdä ja tulkita ennusteet oikein ja olla vakuuttava, mutta ei pelottava.

Anteeksi nyt vaan kaikki mielensäpahoittajat tästä ymmärtäväisyyden puuskasta, on minullakin huonoja päiviä, kun tuntuu ettei jaksaisi tätä eristäytymistä enää yhtään. Mutta ei taida auttaa vaikka hyppelisin tasakäpälää. Toisaalta se kyllä tekisi hyvää luustolle.

Liisa Ängeslevä

Kannuksessa viikottain ramppava vapaa toimittaja

#