torstai 23.9.2021 | 23:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sinilevää Lestijärvessä, muuten Keski-Pohjanmaalla levätilanne vielä rauhallinen – "Huolestuttava oire järven rehevöitymisestä"

Laura Airola
Ma 28.6.2021 klo 11:31

Lestijärvellä on tehty sinilevähavaintoja juhannusviikonloppuna.

Paikallisen ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja Mikko Viitasalo kertoo, että jo juhannuksen alla Lestijärvessä on esiintynyt runsaasti sinilevää.

– Kukinta ei ole vieläkään ohi. Sinilevää on esiintynyt aiemmin hyvin harvoin. Nyt sitä on laajalti koko järvessä. Tämä lienee huolestuttava oire järven rehevöitymisestä. Loma-asukkaat ovat huolissaan, Viitasalo kertoo.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueellinen levävastaava Ella Oksa kertoo, että Keski-Pohjanmaan alueelta on tullut viikonloppuna kolme kansalaishavaintoa.

– Kälviältä tuli viime viikolla kansalaishavainto siitä, että levää ei ole ollut, eikä sitä ole havaittu myöskään valtakunnallisen leväseurannan havaintopisteellä Kokkolan Trullevinniemessä. Lestijärveltä sen sijaan tuli kansalaishavainto levästä jo viime viikolla.

Kansalaishavaintoja voi ilmoittaa kuka tahansa Järviwikiin tai Suomen ympäristökeskuksen leväpuhelimeen.

Sinileväseuranta on Keski-Pohjanmaalla mantereella Kokkolan Trullevinniemen tarkkailupisteen lisäksi kansalaishavaintojen varassa. Myös Tankarin saarella on valtakunnallinen havaintopiste.

Pohjanmaan puolella Luodonjärvellä ja Pietarsaaressa on myös havaintopisteet, ja Pietarsaaren edustalta onkin havaittu viime viikolla levää.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus hallinnoi valtakunnallisia havaintopisteitä yhteistyössä kaupungin viranomaisten kanssa.

Kansalaishavaintoja on tullut Järviwikiin juhannusviikonloppuna pitkin Pohjanmaata. Vaasan rannikkoseudulla on havaittu kansalaishavaintojen perusteella sinilevää runsaamminkin.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.