lauantai 2.7.2022 | 11:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Ehkä vielä joskus joku pahoittelee vaalituloksen suurimmalle kärsijälle ääntenlaskennan epäonnistumista

To 3.2.2022 klo 06:00

Tehdään nyt heti alussa selväksi, että vaalivirkailijat tekevät tärkeää ja pyyteetöntä työtä vaalien mahdollistamiseksi eri puolelle Suomea. Siitä heille iso kiitos, joka unohtuu usein antamatta.

Siitä huolimatta täytyy olla rohkeus tunnustaa, että Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaalien äänestys sai arvottoman loppunäytöksen torstaina, kun lopulta kävi selväksi räikeä virhe ääntenlaskennassa. Virhe on yhtä räikeä oli se sitten sattunut kirjaamisvaiheessa tai missä vaiheessa tahansa. Tekninen virhe tai laskentavirhe. Sanakikkailua, jolla ei ole lopputuloksen kannalta merkitystä. Virhe mikä virhe.

Tarkistuslaskenta tehdään sen takia, että mahdolliset virheet voitaisiin oikaista. Tarkastuslaskennassakin ilmeni yllättävän suuria heittoja, jotka myös vaikuttivat valtuustoon voimasuhteisiin. Muun muassa Sari Innanen meni lopulta Mauri Peltokankaan ohi aluevaltuuston ääniharavana sekä Mauri Lahti meni läpi valtuustoon toisin kuin vielä varsinaisena vaali-iltana. Emilia Hirven ja Reetta Hjelmin ennakkoäänten väärin kirjaaminen meni läpi myös tarkastuslaskennassa ja vaalitulos ennätettiin jo vahvistaa keskiviikkoiltana.

Minuun otti yhteyttä keskiviikkona aamupäivällä eräs tarkkaavainen lukija, joka kummasteli ennakkoääniä, jotka olivat maalaisjärjen vastaisia. Hjelm ei olisi saanut yhtään ennakkoääntä Kälviällä ja kannuslainen Emilia Hirvi olisi saanut Kälviällä peräti 110 ennakkoääntä. Tämä tuntui olevan, jos ei nyt ihan yleisesti tiedossa, niin ainakin monella mietinnässä, ja siitä huolimatta näin pääsi käymään.

Otin yhteyden ennen äänten vahvistamista Kokkolan vaalilautakunnan puheenjohtajaan ja kerroin epäilystä. Kerroin nimet ja vaalinumerot, joita itsekin ihmettelin. Puheluni ei saanut vastakaikua vastaanottajassa tai en osannut perustella näkemystä tarpeeksi hyvin. Erittäin hankala on lähteä toimittajana enempää ääntenlaskentaa epäilemään. Pieni vaiva olisi ollut tarkastaa kyseiset ennakkoäänet vielä kertaalleen.

Ehkä vielä joskus joku pahoittelee tuloksen suurimmalle kärsijälle, Emilia Hirvelle, ääntenlaskennan epäonnistumista.

#