lauantai 2.7.2022 | 10:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Putinia kohtaan pitää olla yhtä päättäväinen kuin arkkipiispa jalkapallokentällä

To 24.2.2022 klo 06:00 | päivitetty to 12:25

Aika monelle tuli mieleen Suomen lähihistoria, kun Vladimir Vladimirovich Putin, 69, piti kylmäävän puheensa maanantai-iltana ja päätti yksipuolisella julistuksella käytännössä tunkeutua itsenäisen Ukrainan maaperälle. Kun Putin vielä mainitsi vuoden 1917, Suomessa huokaistiin syvään. Putin oikeutti maansa toimia Ukrainassa historian ajanjaksolla, jolloin myös Suomi itsenäistyi Venäjästä.

Putinin puheet ovat kuin kaikuja 70-luvulta, sillä erotuksella, että ne tapahtuvat nyt ja tässä. Putinin haikailu takaisin aikaan, jolloin Neuvostotoliitto hallitsi rautaisella otteellaan Itä-Eurooppaa, ei tokikaan ole mitään uutta. Sitä hän on tehnyt jo pidemmän aikaan. Siitä lähtien kun hän vallan kahvaan pääsi vuonna 1999.

Putininkaan ei voi sille mitään, että hänkin vanhenee. Se antaa pontta ja vauhtia hänen toiminnalleen. Hän haluaa jättää nimensä historiankirjoihin jonkinlaisena Venäjän suurvalta-aseman loiston palauttajana.

Nato-korttia on heilutettu tiuhaan Suomessa, etenkin maanantain puheen jälkeen. Vaikea kuitenkin kuvitella, että Nato tällä hetkellä ottaisi vastaan edes jäsenhakemusta. Muutenkin toppuuttelisin paniikin lietsojia. Putinin retoriikkaa ei saa ylitulkita. Ei hän ole Suomea valloittamassa, hänellä riittää kyllä itäblokin maiden saaminen etupiiriinsä. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö kaikkiin skenaarioihin pidä varautua.

Putinilla on erityinen suhde Suomeen. Putin toimi 1990-luvun alkupuoliskolla Pietarin kansainvälisistä suhteista vastaavana apulaiskaupunginjohtajana. Hän oli paljon tekemisessä Turun johdon kanssa etenkin siksi, että Turku ja Pietari ovat ystävyyskaupunkeja. Putin pelasi 1994 Turussa jalkapallo-ottelun. Silloinen arkkipiispa John Vikström taklasi Putinin sillä seurauksella, että Putinin solisluu katkesi.

Suomen johdolta toivoisi samaa henkistä päättäväisyyttä Putinin kanssa kuin arkkipiispa piti fyysisesti kentällä hänen kanssaan. Voima politiikassa on sitä, että kerrotaan selkeästi mitä halutaan ja miten toimitaan, kun itsenäisen valtion suvereniteettia loukataan.

#