lauantai 2.7.2022 | 11:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Divarit ovat mennyttä aikaa, mutta vielä 90-luvulla sarjakuva sai nuoren miehen liikkeelle

To 21.4.2022 klo 09:22

Tulipa mieleen oma nuoruus ja divariajat, kun kävin tekemässä juttua Säästötalon päätyosan purusta. Tuolla paikallahan viimeksi sijaitsi divari Kannuksessa.

Aikanaan taisi olla ensimmäinen oma ostos jokin sarjakuvalehti silloisesta Halpa-Kirjasta, joka sijaitsi siihen aikaan meijerisillan kupeessa. Sieltä tarttui käteen todennäköisesti Tarzan, Tex Willer tai Buster.

Oli suorastaan juhlahetki, kun pääsi kotiin tavaamaan vastaostettua sarjakuvaa. Vanhoissa sarjakuvissa oli omanlainen tuoksunsakin, joka on jäänyt vahvasti muistiin.

Muistan, kun sain Välikannuksen alakoulun lukutunnilla jonkinmoisen ahaa-elämyksen ekaluokkalaisena Witikan Helvin opeissa. Opin siis lukemaan ja ymmärtämään sanoja tekstissä. Muistan hyvin elävästi, kun otin Tex Willerin käteen ja aloin lukea sitä. Tuhannen tulimmaista, turkanen, vamos, ugh. Näillä huudahduksilla alkoi minun lukemisen alkeet. Ei ehkä sisällöllisesti kaikkein parasta antia, mutta niin vain sanavarasto karttui.

Jossain vaiheessa divari siirtyi Uran majalle ja muuttui Ellun divariksi. Siihen aikaan olin jo kokeneempi divarikuluttaja. Katselin ihaillen Tex Willerin eri vuosikertoja, jotka oli solmittu yhteen jonkinmoisella paperinauhalla ylähyllylle. Kaikki vuoden aikana ilmestyneet 16 numeroa samassa nipussa. Se oli kova juttu, jota on ehkä vaikea selittää nykynuorille. Eräänä kesänä sain kasaan sen verran markkoja, että ostin koko vuosikerran. Sekin on jäänyt mieleen, kun veteraanitalon mummuloiden pihakeinussa luin koko suven niitä, ja välillä otin päikkärit ja jatkoin lukemista.

Uran maja paloi aprillipäivänä 30 vuotta sitten. Sen jälkeen silloinen Keskus-Divari siirtyi Säästötalon päätyyn. Keskus-Divaristakin hain kyllä sarjiksia, mutta enemmän se oli sitten jo bussinodotuspaikka. Aika monet kolikot upotettiin lukioaikana flipperiin, joka löytyi divarista.

Se on jäänyt hieman harmittamaan näin jälkikäteen, että teini-iän rahapulassa tuli palautettua takaisin divarin kiertoon lähes kaikki sarjikset. Siihen aikaan rahaa tarvitsi muihin viihdykkeisiin. Mutta aikansa kutakin.

Säästötalon pääty on jäänyt myös mieleen siitä, että voitin aikanaan helikopterikyydin T-market Priman jossain joulunavausarpajaisissa. Sen muistan, etten edes oikein tajunnut missä olin ennen kuin näin jo pieniä rakennuksia alapuolella. Tuhannen tulimmaista, mutta siitäkin selvittiin.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.