lauantai 13.8.2022 | 06:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Meri inspiraation lähteenä – Risto Puution akvarellitöissä luonto esittäytyy sellaisenaan, kaikkine rosoineen ja tunnetiloineen

Sini Sulkakoski
Ke 27.7.2022 klo 17:00

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlien tämän kesän taiteilija on jyväskyläläinen akvarellisti Risto Puutio. Meren maisemat, sielun sävelet -taidenäyttely avautuu keskiviikkona Lohtajan Pappilaan.

– Esillä on teoksia erilaisista meren maisemista ja itse koen, että sielun sävelet ovat katsojan mieli. Tavallaan, että katsoja voi miettiä herättääkö teos jonkin muiston, paikan tai muun tärkeän tunnelman mieleen, toteaa Puutio.

Näyttelyn teoksissa Puutio on kuvannut meren niin myrskyävänä ja voimakkaana, kuin lempeänäkin.

– Esillä on myös maalauksia missä meri näyttäytyy tyynenä, eikä se vaadi mitään. Se vain antaa luvan olla äärellään.

Meren maisemat, sielun sävelet -taidenäyttely avautuu keskiviikkona Lohtajan Pappilaan.
Sini Sulkakoski

Ollessaan noin 30-vuotias, Puutio näki katuikkunassa taidemaalari Egon Meurosen tekemiä akvarellitöitä. Meurosen kädenjälki lumosi Puution kerrasta.

– Työn jälki oli kaunis ja yksinkertainen. Tuli tunne, että pakko päästä itsekin kokeilemaan!

Puutio kuvailee akvarellin olevan tekniikkana toisaalta nopea, toisaalta hidas.

– Kun siveltimen myötä paperi kastuu, on toimittava! Sitten voi taas odottaa hetken, ja maalata uuden kerroksen päälle.

Puution teosten tyypillisimmät aihealueet pyörivät luonnon ympärillä, pohjautuen Puution omiin luontokokemuksiin.

– Oman tekniikan ja käsialan löytäminen on aikaa vievää prosessi, mutta olen kuitenkin löytänyt töihini ikään kuin sellaisen vähän rakeisen maalaustavan. Töissäni tavoittelen myös aina luonnon omaa luonnollista valoa, joka on mielestäni kaikista haastavin maalata.

- Näyttelyyn tulee parisenkymmentä työtä, joiden ydinajatus on se, että meressä on aina tilaa niin myrskyille, rauhoittumiselle kuin ajatuksillekin, kertoo akvarellisti Risto Puutio.
Sini Sulkakoski

Puution sukujuuret juontavat juurensa Marinkaisiin, mistä Puution isä oli kotoisin. Lohtajan veden äärellä varttuminen on jättänyt jälkensä Puution mielenmaisemaan.

– Meri on minulle kaikki kaikessa. Täällä sijaitsee vanhempieni rakentama kesämökki, ja Lohtajalla olen viettänyt lapsuuden kesät, ja osan aikuisuudenkin kesistä.

Osittain Meren maisemat, sielun sävelet -näyttely on myös muistonäyttely Puution isälle, joka menehtyi keväällä.

– Hänelle meri merkitsi myös paljon. Näyttelyyn tulee parisenkymmentä työtä, joiden ydinajatus on se, että meressä on aina tilaa niin myrskyille, rauhoittumiselle kuin ajatuksillekin.

”Esillä on myös maalauksia missä meri näyttäytyy tyynenä, eikä se vaadi mitään.

#