keskiviikko 7.12.2022 | 08:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Joni Mäki-Petäjä muistelee maanantaina edesmennyttä Kannuksen kirkkoherra Osmo Kohtalaa: "Kohtala haki arvostuksensa tekojensa ja sanojensa kautta"

To 24.11.2022 klo 06:00

”Kaksi käsin kiinni elämästä,

kiinnostu jo päivästäsi tästä.

Älä anna huolen iloasi peittää,

elämä on Luojan lahja,

Herralle saat surut heittää.

Päivä kerrallaan täällä kuljetaan,

kerran ovi elämässä suljetaan.”

Tuo ote on maanantaina edesmenneen Osmo Kohtalan runosta Milloin vanhuus alkaa?

Tuota runon viisautta Kohtala toteutti omassa elämässään. Hän oli kiinni hetkessä ja ajassa.

Osmo Kohtala toimi Kannuksen kirkkoherrana vuosina 1972-1993. Hyvin monella kannuslaisella ja naapurikuntalaisella on jokin muisto Kohtalasta. Häät, hautajaiset, kasteet, rippijuhlat. Noita kaikkia elämän hetkiä Kohtala oli omalla persoonallisella tavalla johdattamassa eteenpäin.

Kohtala syntyi Nivalassa 1935. Hän pääsi ylioppilaaksi Ylivieskan Raudaskylällä 1954. Tie vei Helsingin yliopistoon teologian opintoihin. Kun Kannuksen yhteiskoulussa avautui uskonnon ja psykologian paikka vuonna 1962, hänen kotipaikakseen tuli Kannus. Kohtala ja hänen puolisonsa Meeri juurtuivat Kannukseen. Heille syntyi viisi lasta.

Oman seitsemänhenkisen sisarusparveni esikoisena Kohtala oli minulle se hahmo, joka kävi 70-90 -luvuilla tasaisesti kotona ristiäisissä. Hahmosta tuli vuosien myötä vakaa ja juureva pappi, jota oli helppo lähestyä. Kun sain tiedon Kohtalan poismenosta, olin kuulevinani hänen hyvin selkeää ja vakaata ääntään. Se oli vahva muistijälki lapsuudesta ja nuoruudesta.

Vaikka Kohtala tunnetaan kirkkoherrana ja rovastina, ennen kaikkea hän oli ihminen ja kannuslainen. Hän osallistui aktiivisesti urheiluelämään, kunnalliselämään ja moneen muuhun toimintaan.

Urheilumies tuli esille Lahden MM-hiihtojen aikaan 1989, kun siskollani oli ristiäiset. Kohtala tuumasi, että nyt katsotaan viidenkympin loppuratkaisut ennen kuin aloitetaan ristiäiset. Talon miesväki oli heti valmis ratkaisuun, ja niin hiihdot katsottiin.

Kohtala oli murrosajan pappi. Hän toi tietyn terveen inhimillisyyden kirkkoherran virkaan. Jos ennen kirkkoherraa saatettiin jopa pelätä, Kohtala haki arvostuksensa tekojensa ja sanojensa kautta.

Viimeisinä vuosina Kohtala muutti Toholammille Mirjamituvalle, jossa sai viettää arvokkaan vanhuuden. Viimeiset hetket hän oli Männistönpalvelutalossa. Nyt hän pääsee Kannuksen kirkkomaalle viimeiseen lepoon vaimonsa viereen.

Kohtala kirjoitti Lestijokeen Kasvun varaa - ajatelmia. Sieltä poiminta:

Viisainta on käydä kuolema lävitse, viisainta tehdä asiat selviksi tuon majesteettinsa kanssa, vain siten pääsee peloistansa. Vain siten, ei pakenemalla ja pelot unohtamalla.

Mutta suurin lohdutus on tässä: ”Ei yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole.”

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.